ДКЕВР е пратил жалби до ЕК за зелената енергия и тока от американските централи

Търсим помощ от Брюксел за скъпия ток. Енергийният регулатор е пратил жалби до Европейската комисия за зелената енергия и тока от американските централи. Сега сме длъжни да купуваме цялото електричество от тези производители – при това на преференциални цени. 

 

Председателят на регулатора определи това като неправомерна държавна помощ и поиска от Европа да позволи да се намали както цената, така и количеството, което регулираният пазар използва от ТЕЦ-овете. Не стана ясно какви ще са неустойките по дългосрочните договори на държавата с тези централи, ако това стане факт. 

Още по темата

 

За зелената енергия идеята е всяка година да се определя колко от нея да се купи, в зависимост от потреблението в страната. За това обаче са необходими законови промени, които регулаторът вече е инициирал. 

 

Новите цени на тока за потребителите влизат в сила от 1 юли, не стана ясно дали всичко това ще им се отрази.

 

"В момента не мога да ви кажа това. Нека да има реални действия, с които да се постигнат тези резултати, тогава ще седнем и ще сметнем", коментира председателят на ДКЕВР Боян Боев. 

 

Относно предложението на ДКЕВР за по-евтин природен газ с 2,5% от 1 юли, Боев уточни, че комисията ще успее за два-три дни да разгледа предложението на "Булгаргаз" и да вземе окончателно решение на 30 юни.

 

Според държавната газова компания тарифата трябва да остане без промяна за следващите три месеца. В противен случай това щяло да доведе до финансови загуби за дружеството. 

 

Компанията ще бъде принудена да продава синьо гориво под себестойност и няма да може да нагнетява със същото темпо допълнителни количества в хранилището в Чирен. В момента там има 377 млн. куб. метра природен газ.