Унищожителни градушки застрашават земеделската продукция на над 7 000 производители в Пловдивско

Освен обилните дъждове и провалената реколта в части от Добруджа се появи нов проблем за земеделските производители. Продукцията им, която е разположена върху милиони декари на открито, може да бъде унищожена заради липсата на противоградни ракети.


Само преди дни мощни градушки унищожиха хиляди декари земеделски култури не само в Северозападна България, но и на доста места в Южна България. Полигоните за борба с градушките у нас защитават 2/3 от обработваемата земя в България. Само полигонът при село Голям Чардак обхваща площ от над 2 милиона декара.


Унищожителни градушки застрашават земеделската продукция на над 7 000 производители в Пловдивско. Пламен Дошков отглежда 10 000 декара пшеница, царевица и ябълки и вече горчиво отчита първите загуби от ледените късове.


„В района, където ми е ябълковата градина, падна градушка, която засегна самите плодове. Те са наранени и са негодни за пазара”, обяснява земеделският производител.


Сериозно притеснени от липсата на ракети срещу градушки са и по-малките производители, които разчитат на това, което изкарат от градините си вкъщи.


Преждевременното изчерпане на ракетите се дължи на истински прецедент за България - необичайно много градоносни облаци със силен интензитет, по които само за един месец са били изстреляни 7300  ракети. Това е два пъти повече, отколкото са използват за цялата минала година.


„Спешно се нуждаем да дозаредим с още 3000 ракети поне. В Южна България е критично”, коментира инж. Николай Николов, изпълнителен директор на ИА „Борба сградушките”.


В полигона край село Голям Чардак само за месец са изстреляли 1500 ракети. Запасите от снаряди ще свършат след 3 дни. Една ракета срещу градушки струва 300 долара. Ако държавата не отпусне 2 милиона и половина за закупуване на нови ракети, стотици хиляди фермери са обречени.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев