Зелената енергия и енергията от „Марица” 1 и 3 оскъпяват доста електричеството

Търсим помощ от Брюксел за скъпия ток. Енергийният регулатор изпрати жалби до Европейската комисия срещу американските централи у нас и срещу производителите на зелена енергия. В момента държавата е длъжна да купува целия ток от тези производители, при това на преференциални цени. А това се отразява пряко на сметките ни за ток.

 

Най-простото сравнение, което можем да направим, е с една най-обикновена торта, която приготвяме вкъщи. Ако решим, че някоя от съставките, например - шоколадът, ни идва доста скъпо, спокойно можем да намалим количеството. Не така стоят нещата с енергийната торта обаче. Там най-скъпите съставки са отдавна договорени.

 

Зелената енергия и токът от ТЕЦ-овете „Марица” 1 и 3 оскъпяват доста електричеството, само че не можем да се лишим от тях току така. С американските централи имаме дългосрочни договори и нарушението им може да доведе до неустойки. Законът пък защитава ВЕИ-производителите - държавата им обеща да купува всичко, което произведат и така, един вид, се грижи за природата.

 

Всичко това, шефът на държавния регулатор тълкува като неправомерно държавно подпомагане на американските ТЕЦ-ове и зелените производители.

 

„Изпратихме тези две жалби до ЕК, да преустанови тези държавни помощи”, каза Боян Боев. За американските централи Боев иска не само по-ниска цена на тока, но нещо повече - да бъдат изхвърлени от регулирания пазар, поне временно, докато се установи, колко точно от тяхното електричество ни е нужно.

 

А при зелените – идеята е законът да се промени така, че всяка година, регулаторът да определя колко точно зелена енергия да купим, в зависимост от потреблението в страната. Тяхната инсталирана мощност многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 година. Идеята е за следващия ценови период, да купуваме само половината от зелената енергия, която сме взимали досега.

 

За фотоволтаичен парк до Хасково, това би било сериозен проблем. Ако продават само наполовина, парите ще им стигнат само за покриване на кредитите. И всичко води към фалит. Според зелените производители, действията на ДКЕВР могат да доведат до хаос и тежки финансови последици за системата.

 

Но как изглежда разликата в цените при тези производители в сравнение с най-евтиния ток, който купуваме - този от АЕЦ „Козлодуй”. Токът от ТЕЦ „Марица” 3 е близо четири пъти по-скъп, този на ТЕЦ „Марица” 1 - шест пъти, а зелената енергия струва 10 пъти повече.  

 

Засега шефът на регулатора отказва да прогнозира, дали и кога очаква отговор от Европа и дали и как евентуална промяна в тази посока ще се отрази на цените. Колко ще плащаме за ток от 1 юли, ще стане ясно в близките дни.

 

Повече по темата ще научите от видеото.