От октомври цената може да се вдига на всяко тримесечие

Задава се сериозно поскъпване на тока. От октомври нататък цената ще се вдига на всеки три месеца. Мрачната прогноза е на енергийния регулатор. А причината - огромните задължения, които Националната електрическа компания е натрупала през последните години.

 

Спешно се търсят 3 млрд. лева. Такива задължения е натрупала Националната електрическа компания само за 4 години. Половината от тях дължим на проектите „Цанков камък” и АЕЦ „Белене”. Оказва се, че тези загуби не могат да бъдат компенсирани чрез сметките ни за ток. Другата половина дължим на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ „Марица 1” и ТЕЦ „Марица 3” както и договорите със зелените производители. Последните ни задължават да изкупуваме цялата енергия, която произвеждат те, при това на преференциални цени.

Още по темата

 

Това води до сериозни загуби, които трябва да бъдат компенсирани чрез цената на тока. Това няма да се случи от 1 юли, успокоиха обаче от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Така или иначе, дупката е толкова голяма, че може да бъде запушена само със свежи пари… от нашите сметки.

 

Въпреки това от ДКЕВР гарантират, че няма да има резки скокове. Поскъпването ще стане на стъпки. Може да отнеме и 10 години. Заговори се, че цената тогава, в най-лошия случай, може да е с 40% по-висока от тази, която плащаме сега.

 

И ако цифрите звучат шокиращо за потребителите, те не са никаква изненада за енергийните експерти. Някои от тях смятат, че в енергетиката от години цъка бомба и че вече е настъпил моментът на истината. Основната причина трябвало да се търси не в икономиката, а в политиката:

 

„Изкуственото потискане на цените, не само от това правителство и смесването на социалния и икономическия вектор се оказаха пагубни”, коментира енергийният експерт Атанас Тасев.

 

Според регулатора, има вариант да ни се размине, но само ако Европа позволи да променим договорите за скъпата енергия с американските ТЕЦ-ове и зелените централи. Да купуваме по-малко от тях и на по-ниски цени. За първото има шанс. Полша например преразгледа своите дългосрочни договори с подобни централи.

 

Шансовете ни за предоговаряне със зелените централи обаче клонят към нула. Тези инвеститори са получили кредити именно срещу гаранцията, че ще продават на държавата, при това – скъпо. По думите на Тасев, решението трябва да се вземе бързо и с политически консенсус.

 

И от НЕК се надяват на бърз изход от ситуацията, за да продължат да вършат работата си. В началото на юли регулаторът започва одит в Националната електрическа компания.

 

Днес станаха ясни и позициите на т.нар. американски централи. От ТЕЦ „Марица Изток 3” заявиха, че ДКЕВР не е страна по договора им с НЕК и не приемат да им поставя условия по този договор. Очакват правителството да спазва задълженията си по него. От ТЕЦ „Марица 1” коментираха, че споразумението им е напълно законосъобразно и ще предприемат всички необходими мерки, за да го защитят.

 

Остава да чуем какво ще каже Европа. Отговорът на Европейската комисия се очаква до две седмици.

 

Повече за опасността от скок в цените на тока ще научите от видеото.