Бундестимът нанесе най-тежката загуба в историята на домакините

С резултат 7:1 в исторически полуфинален мач, Германия се класира за финала на Световното първенство по футбол в Бразилия. Първите пет гола Бундестимът отбеляза още в първото полувреме. Това е първата загуба на домакина на Световното първенство в официален мач на собствен терен от 1975 година.

 

Съкрушителната загуба разочарова хилядите фенове на стадиона и цяла Бразилия. Тягостно настроение стана причина за избухването на спонтанни безредици в няколко бразилски градове. Във фен зоната в Сао Пауло по време на мача запалянковците не издържаха на напрежението и започнаха вандалски прояви. По-рано футболните привърженици в Ресифе предизвикаха полицията да се намеси със сълзотворен газ. Арести имаше и във фен зоната в Бело Оризонте.

 

Коренно различно беше настроението в Германия. До късно през нощта продължи фиестата по улиците на големите градове в страната.

 

Германия изглеждаше като единствения отбор на терена, който знаеше как се играе футбол и заслужено, макар и доста шокиращо, Бундестимът стигна до разгрома. За последно именно Германия, тогава още Западна Германия, спечели мач от елиминациите на Мондиал с пет гола разлика - 6:1 срещу Австрия на полуфинал през 1954-та. Липсата на Неймар и Тиаго Силва явно се отрази изключително много върху играта на домакините.

 

Мирослав Клозе не само водеше като титуляр атаката на немския състав, както и преди 12 години, на полуфинала на Световното в Япония и Южна Корея, но успя да вкара и гол. Така Клозе се утвърди като водещ голмайстор в историята на всички Мондиали, с 16 попадения.

 

Само за едно полувреме Бундестимът успя да поведе с 5:0Само за едно полувреме Бундестимът успя да поведе с 5:0, всичките попадения, отбелязани в рамките на 18 минути. Мачът, смятан за среща между двата най-добри отбора на първенството, и наричан от всички Финал преди финала, всъщност се превърна в крах за "Селесао" точно за шест минути. Томас Мюлер откри в 11-ата минута, след центриране на Тони Кроос от корнер, безумна грешка на бразилската защита, която го остави сам и той без проблеми реализира.

 

В 23-тата минута след поредното безобразие от страна на бразилската защита, Мирослав Клозе бе изведен отлично между двама, първият му опит не успя, но вторият вече бе точен за 2:0. Тони Кроос сам направи 3:0, секунди по-късно. Атака по конец отдясно мина през Швайнщайгер, Лам, стигна до Кроос, който за пореден път бе непокрит в пеналта, и от десетина метра вкара.

 

И още минута по-късно, в 25-ата, Кроос вкара отново! Потресаващата защита на "Селесао" отсъстваше от наказателното поле, остави Кедира и Кроос да си разиграват в пеналта, и последният получи, за да вкара без проблеми за 4:0.

 

Пълен крах за Бразилия настъпи след 5:0 с гол на Сами Кедира. Този път Месут Йозил асистира, между рехавите защитници в жълто, към Кедира, който нямаше пред себе си особени прегради.

 

"Селесао" все пак се опита да противодейства на Бундестима след почивката. Футболистите на Луис Фелипе Сколари трудно стигнаха все пак до няколко смислени атаки, но Оскар, Фред и Рамирес бяха парирани отлично от Мануел Нойер. Вместо да се върне попадение обаче, Бразилия продължи да инкасира.

 

Резервата Андре Шюрле наниза два гола за 10 минути. В 69-ата четирима защитници на Бразилия просто гледаха как Филим Лам подаде към Шюрле и той шутира от десетина метра в долния ляв ъгъл на Жулио Сезар. 7:0 стана в 79-ата минута с голмайстор пак Андре Шюрле, след като си спря страхотно топката и от движение шутира точно по диагонала, отляво. 

 

В крайна сметка, бразилците успяха да се разпишат във вратата на Нойер, като му вкараха в добавеното време. Хубаво извеждащо подаване намери Оскар, той се справи с Боатенг и вкара единствения гол за Бразилия, за крайното 7:1.