От ДПС подчертаха, че депутатът Делян Пеевски няма пари и кредити в тази банка

След 4-часови разговори при президента в понеделник, днес политиците продължиха преговорите в парламента около КТБ. Конкретни решения обаче още няма. 

 

Политиците продължиха с двусмислените и завоалирани изказвания по темата. Единственият конкретен беше Бойко Борисов, който настоя още утре парламентът да гласува оставката на управителя на БНБ Иван Искров. 

Още по темата

 

Според Борисов оставката на Искров и подчинените му е наложителна, защото те са изгубили репутацията си и на тях не може да се разчита за спасяване на банката

 

„Каквото и да кажат, вече не мога да им вярвам. Не мога да допусна, че ще излязат да внушават дни наред, че някой с чували носи пари, а в същото време главният прокурор ще се черви човекът и ще обяснява, че такова нещо не е имало”, заяви Бойко Борисов. 

 

Затова според него парламентът трябва да гласува още утре смяната на Искров. Искането му обаче удари на камък.

 

Доста е позакъсняло това искане на г-н Борисов”, отговори Атанас Мерджанов, председател на ПГ на „Коалиция за България”. 

 

Според социалистите такава рокада сега ще създаде още повече напрежение. Левицата обаче засега не предлага начин за разсейване на вече наличните тревоги около КТБ и парите на нейните вложители. 

 

„Има работни групи, които обсъждат различни варианти, за да не се допусне срив в икономиката”, заяви Атанас Мерджанов.

 

По неофициална информация идеята да се изплатят и депозитите над 100 000 евро все още е актуална. В момента се умувало как и за чия сметка да стане това. Една от възможностите е срещу разкриването на банковата тайна и изплащане само на чистите пари. Конкретен специален закон обаче не е обсъждан. Дали и кога ще има такъв - не е ясно.

 

Един друг въпрос обаче получи отговор - има ли депутатът от ДПС Делян Пеевски пари и кредити в КТБ? Назначените от БНБ квестори специално проверили това. 

 

„Г-н Делян Пеевски няма депозити и кредити в КТБ. Майка му има два, които не са в особено голям размер и се обслужват редовно и изрядно. Това е”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

 

Междувременно стана ясно, че държавният бюджет и бюджетът на НЗОК ще бъдат актуализирани от парламента още тази седмица.