Работи се по три основни направления

Предмет на разследване по делото за КТБ са три основни направления - длъжностни престъпления на служители от БНБ и длъжностни присвоявания от служители на КТБ във връзка със сигнала за липсата на около 206 милиона лева. Третото направление е свързано с разследване за престъпления против стопанството, извършени от служители на КТБ във връзка с констатациите на постъпилия одит на банката, съобщават от прокуратурата. 

 

Към досъдебното производство е прибавен и сигналът на управителя на БНБ Иван Искров за неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми и докладите на одиторите за преглед на активите и пасивите на КТБ. 

Още по темата

 

Във връзка с първото направление прокуратурата информира, че на 16 юни като обвиняем за престъпление по служба е привлечен Цветан Гунев - подуправител на БНБ и ръководител на Управление "Банков надзор", като му е взета мярка за неотклонение "подписка". Той е обвинен в бездействие по служба за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й. Разпитани са и множество свидетели, извършени са претърсвания в офисите на търговски дружества и е иззета документация.

 

Относно длъжностните присвоявания от служители на КТБ, прокуратурата работи по две основни версии – едната е изнасяне на парите директно от трезора на банката, а другата - присвояване на средства в периода 2011-2014 г. Тази версия е подкрепена от свидетелски показания, експертизи и данни от информационната система на КТБ. 

 

Като обвиняеми по тази версия са привлечени Орлин Русев, Маргарита Петрова, Мария Димова - главен счетоводител, и Борислава Тренева – зам.-главен счетоводител. Доказателствата сочат, че са налице много случаи на изпълняване от страна на обвиняемите на нареждания за осигуряване на пари в брой от главна каса. Това е извършвано без разходно-оправдателни документи и без надлежно осчетоводяване. 

 

Относно разследването по третото направление, прокуратурата съобщава, че докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании са приобщени към материалите по делото и незабавно е започнал техният анализ, паралелно с планиране и провеждане на съответни действия по разследването. Разпитани са длъжностни лица от БНБ, КТБ и кредитополучатели.

 

На всички обвиняеми е наложено ограничение да напускат пределите на страната без разрешение на прокурор. На свидетели и защитници е отправено предупреждение за неразгласяване на материалите по разследването без разрешение на прокурор.