Георги Пеев разказа повече за преживяването

Георги Пеев е напът да бъде вписан в "Рекордите на Гинес" като първият българин, изкачил Килиманджаро с трансплантирани сърце и бъбрек.

„През декември, след изкачването, мои приятели писаха до "Гинес". Няколко месеца по-късно ми отговориха. Изредени са доста изисквания за включването – двама свидетели, GPS data, снимки и видеа, документи от болницата”, разказа в ефира на „Здравей, България” Георги Пеев.

Месеци след като Георги Пеев се качва на най-високата точка в Африка, неговите близки му помагат да достигне още един връх. „Мои приятели направиха регистрация в сайта на Световни рекорди "Гинес" и 4 месеца по-късно се свързаха с мен. Близките ми са дали e-mail, казаха ми тогава да се регистрирам, аз им отговорих, че това са глупости и да не ме занимават”, обясни Георги Пеев. 

Отговорът от Книгата на рекордите не закъснява - регистрацията му е активна и очакват да им изпрати документите. За да го включат, са необходими епикриза от болницата за трансплантациите, двама свидетели от изкачването на върха, както и снимки и видеа в специален формат. Единственото, с което Георги не разполага, са GPS данни.

„Дали ще стане, честно казано, не знам. Но нашите лекари, които се грижат за нас, имат нужда от малко самочувствие. Гледам на изкачването си като успех за тях, не толкова за мен”, каза Пеев.

Кинезитерапевтът Станислава Андонова работи с Георги още от самото начало. Още при първия контакт разбрала, че Георги се отличава от останалите пациенти с несломимата си воля.

„Зарядът на новия орган му даде такъв тласък, че той ме учеше, той ми казваше от какво се е почувствал по-добре и какво следва да направим. Изобщо не съм изненадана за това, което постигна. Той вече живееше новия си живот от болницата”, каза кинезитерапевтът Станислава Андонова.

„Когато водиш физически активен живот, когато не си се предал и си подготвен физически, това не ти пречи, трудно е, но може и така”, обясни Пеев.

Да покориш върха и себе си: Българинът, който популяризира донорството

Кинезитерапевтът обясни силният стремеж към живот на своя пациент. „Знаех, че ще се върне към басейна, знаеше, че след три месеца трябва да зарасне гръдната кост, всичките предписания ги спазваше, но беше едни гърди напред в плановете си”, обясни Андонова.

Сега на Георги му предстои да участва в Националните спортни игри на трансплантираните в България на 18 и 19 май в Благоевград.

Какво разказа още мъжът за изкачването - гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase