Приложението се използва само на компютър

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи. Така ще разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи.

Според директора на отдел "Рекламни технологии" в NetInfo Веселин Андреев това е инструмент, чрез който да се контрират преобладаващите рекламни новини, сливащи се изцяло със съдържанието в социалните мрежи.

"Приложението се използва лесно. 82% от потребителите на Facebook го използват през телефон, което обаче прави приставката неприложима за тях - тя е само за компютри. Потребителят получава синтезиран анализ на рекламните активности на политическите партии, които са го таргетирали през изминалите месеци", посочи той. 

НОВА МЕДИЯ: Платформата е дело на млад екип от НБУ

Според Радослав Стоянов, съпредседател на Управителния съвет на Българския хелзински комитет, "Who targets me" е приставка за основните браузъри. "Тя помага на потребителите да видят кой във Facebook им подава политическа или социална реклама. В настоящия случай приставката е модифицирана от "Либъртис" за евроизборите. Първоначалната цел е била да види как се манипулира обществото чрез рекламата. Можем да вкараме своите предпочитания. Две са слабостите ѝ - не може да се използва през телефона и не обхваща Facebook групи, където преминава голяма част от кампанията", обясни той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase