Така няма да се наложи разписването на закон за това колко от влоговете да се гарантират

Пореден обрат по казуса КТБ - управляващите ще дадат възможност на Оманския фонд, който притежава 30% от акциите на банката, да осигури пари и да я стабилизира.
 
Това стана ясно от разпространено съобщение на Министерство на финансите, в което се казва, че финансовият министър Петър Чобанов е провел телефонен разговор с главния изпълнителен директор на Държавния резервен фонд на Султаната - Оман Абдулсалам Ал Муршиди. 
 
„Двете страни изразиха увереност по време на разговора, че както от страна на българската държава, така и от оманска страна се спазват законовите разпоредби при действията в случая с КТБ. В разговора бяха отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката. Двете страни преповториха готовността си да положат усилия за намирането на подобно решение”, се казва още в съобщението. 
 
След като дни наред се коментираше че България е предпочела да заобиколи фонда, днес финансовият министър Петър Чобанов е уверил ръководителите на фонда, че законът ще бъде спазен. А по закон акционерите трябва да получат възможност да осигурят необходимия ресурс за стабилизиране на банката. Държавата ще се намеси едва след това, ако те не се справят. Така на правителството няма да му се наложи да налива публични пари, да тегли нови заеми и на практика няма да се налага разписването на какъвто и да било специален закон за това колко от влоговете да се гарантират и колко не.
 
Ако акционерът осигури парите, нужни на КТБ, за да отвори и да обслужва нормално клиентите си, то тогава политическият спор да се пише или не специален закон за КТБ на практика отпада. От БСП не коментираха, с аргумента, че казусът е изцяло в правомощията на БНБ. А от ДПС са отворени за всички възможности, стига „да се постигнат в съгласие".