Неясна остава националността на 41 от пътниците

Светът е в шок след случилото се с малайзийския пътнически самолет, който се разби в Украйна, недалеч от руската граница. Всички души на борда са загинали. А като много вероятна се посочва версията, че MH17 е бил свален от ракета. 
 
Какво е известно досега?
 
Полет MH17 на малайзийските линии излита от Амстердам на път за Куала Лумпур с 15-минутно закъснение. В момента на трагедията над Източна Украйна, самолетът лети на 10 хиляди метра височина. На борда са общо 298 души, от които 15 души са екипаж - всички те са малайзийски граждани.
 
Все още не е ясен точният произход на всички пътници. Това, което е известно със сигурност е, че 154 са холандците на борда, 27 са австралийците, 12 са индонезийците, 9 са британски поданици, германците на четирима, толкова са и белгийците. Трима са от Филипините, на борда е бил и един канадец. До момента Българското външно министерство смята, че няма наши сънародници на борда на очевидно взривения самолет. Неясна остава националността на 41 от пътниците. 
 
Припомняме ви, че това е втори инцидент на малайзийските авиолинии през тази година, след като на 8-ми март абсолютно същият модел самолет - Боинг 777, изчезна от радарите на път за Китай. И вече четири месеца няма и следа въпреки най-скъпата в историята на авиацията издирвателна операция.
 
През последните часове имаше различни спекулации за броя на децата, които са били на борда на самолета. Някои информационни агенции споменаваха дори 80. Стана ясно обаче, че децата на борда на разбилия се в Украйна малайзийски пътнически самолет са били три. Това потвърдиха от централата на самата авиокомпания. Сред пътуващите са били и водещи международни експерти в борбата със СПИН.
 
„Чуваше се престрелка, няколко изстрела след това огромен трясък. Уплаших се, защото беше много наблизо. Погледнах от колата и видях самолет да се появява от облаците и да се разпада на парчета. Части летяха във всички посоки. Избягах бързо, защото имаше и пожар”, гласи разказът на очевидец. 
 
Малайзийският самолет е свален от ракета – това потвърди от своя страна вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън. Радарна система е засякла ракета земя-въздух, която е проследила Боинга минути преди той да се разбие. Втори американски радар е засякъл топлинното излъчване на ракетата. В момента Вашингтон анализира траекторията и се опитва да установи мястото, откъдето е дошла атаката. Предполага се, че пътническият Боинг е свален с ракета земя-въздух, изстреляна от произведена в Русия система „Бук”. В същото време администрацията на президента Обама смята, че в този регион Украйна няма нито възможност, нито мотиви да сваля пътнически самолет.
 
Междувременно шефът на Украинската служба за сигурност заяви, че двама руски офицери от военното разузнаване са отговорни за свалянето на самолета. Той оповести запис, за който твърди, че съдържа разговора между сепаратистите, обстрелвали пътническия Боинг. Засега обаче няма никакви доказателства за автентичността на записа.
 
Малайзиският премиер не потвърди никоя от версиите за трагедията, но бе категоричен, че всички обстоятелства около нея трябва да бъдат изяснени, а ако се докаже, че има виновни – то те да бъдат незабавно изправени пред правосъдието. 
 
Боингът не е подал никакъв сигнал за бедствие
 
По непотвърдена информация сепаратистите вече са открили черните кутии на разбилия се самолет и са се съгласили да допуснат международни експерти. 
 
Повече гледайте във видеото.