Днес е обявен жълт код за силен вятър, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки

Агенцията за борба с градушките няма техническа възможност да въздейства на градоносните облаци, в посоката от която се очакват днес. 
 
Това стана ясно на среща на столичния кмет Йорданка Фандъкова с директора на Изпълнителната агенция „Борба с градушките” Николай Николов, на която кметът поиска да се предприемат превантивни мерки във връзка с очакванията за гръмотевични бури.
 
Припомняме ви, че днес е обявен жълт код за силен вятър, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки за София-град според Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. 
 
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова възложи на районните кметове да бъде осигурено постоянно наблюдение на водните обекти, реки, язовири и критични участъци в града. Снощи бе извършена проверка и почистване на дъждоприемни шахти от екипи на Столична община, „Софийска вода” и ВиК. 
 
Днес също екипите на всички експлоатационни дружества са мобилизирани. 
 
Предвид метеорологичната прогноза, от Столичната община напомнят на гражданите да бъдат внимателни и по възможност да изчакат преминаването на бурята в закрити помещения. От съображения за сигурност се препоръчва да се избягва престоят на открито или под козирки, тераси, както и да не се стои под дървета или електропреносната мрежа и стълбове с високо напрежение. Препоръчва се на гражданите да се въздържат да пътуват в часовете между 11 и 13 ч., когато се очаква усилване на валежите.
 

Междувременно, в Благоевград около 10.30 ч. се разрази силна гръмотевична буря. Тя е продължила няколко часа. За разлика от гръмотевиците, дъждът е бил значително по-слаб. За кратко обаче успява да наводни централните улици в града и да създаде неудобство на гражданите. Пороен дъжд с гръмотевици се изсипа над София. Засега няма подадени сигнали за наводнени приземни етажи или пострадали хора. 

 
Припомняме ви, че на 8-ми юли опустошителна градушка взе един човешки живот и причини множество материални щети по сгради и автомобили в столицата.
 
Вашите снимки и видеоматериали, свързани с капризите на времето, можете да ни изпращате в рубриката "Моята новина"