Дотогава работата на парламента остава блокирана

Оставка на правителството утре – такива са очакванията на управляващите от БСП. Тя трябва да бъде гласувана в четвъртък. Дотогава обаче работата на парламента остава блокирана.

Още по темата

 

Никой не казва да е говорил лично с премиера Пламен Орешарски, но всички са сигурни, че оставка до края на седмицата ще има. Така че депутатите вероятно ще се съберат в пленарна зала в четвъртък, най-късно - петък, за да я гласуват. Защото по всички останали теми, включително актуализацията на бюджета на Здравната каса, разбирателство няма да има. Пореден опит за консултации завърши с поредно разиграване и провал.
 

Тази сутрин всичко изглеждаше една идея по-обнадеждаващо, след като ГЕРБ дадоха знак, че ще се появят поне на консултациите. Но нищо подобно не се случи. Определената за представител на партията Цецка Цачева не се появи. След 10 минути толеранс в кабинета на Михаил Миков, управляващите си отидоха.

 

„Това не е поведение на инат да наказват нас или ДПС. С неприсъствието си в зала и негласуването на бюджета на Здравната каса, те наказват българското общество, коментира Мая Манолова. А Десислава Атанасова от ГЕРБ обясни, че няма смисъл от дебат с „тези несериозни хора”.

 

Така управляващи и опозиция отново се скараха задочно. БСП твърдят, че ГЕРБ спира гласуването на бюджета на Здравната каса, а от ГЕРБ казват, че БСП ни лъжат и такъв дори не е внесен в парламента. Но дори да е, все пак няма да го подкрепят. Освен ако не е в "реалния размер", т.е. - със 100 млн. повече. И така до оставката на правителството, депутатите очевидно ще правят обречени опити за кворум всяка сутрин или – още около два такива опита.

 

„Оставка очакваме до края на седмицата, най-вероятно утре - след заседанието, тя ще бъде внесена”, предположи председателят на парламентарната група на Коалиция за България Атанас Мерджанов.

 

Оставката ще бъде гласувана в четвъртък или петък. А ако бъде депозирана утре, това ще съвпадне с първата годишнина от "нощта на белия автобус". На 23 юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред Народното събрание.

 

И очаквано при края на всяко правителство, започнаха да се вадят данни за това кой какви бонуси и допълнителни пари е изхарчил. От ГЕРБ представиха такива, според които в различни министерства и Министерския съвет са се харчили хиляди левове за граждански договори, консултантски услуги, според тях - излишни и бонуси. И дадоха пример със стотици хиляди, раздадени в Здравното министерство, консултантски услуги за медийна политика на премиера, както и най-различни подобни услуги.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.