Развитието на отношенията между двете БСП и ДПС предопределиха съдбата на правителството, твърди той

Решенията на Министерския съвет са вземани колективно от членовете му. Това заяви пред журналисти премиерът в оставка Пламен Орешарски. На пресконференция в Народното събрание министър-председателят призна, че влияние на партиите, подкрепящи кабинета му, е имало, като почти всеки законопроект е бил обсъждан предварително с техните парламентарни групи, за да се осигури подкрепата им.

Още по темата

 

„Не очаквах, че мандатът ще бъде лесен. Оказа се малко по-труден от очакванията ми”, отбеляза премиерът, като беше категоричен, че не е усещал натиск през годината, в която ръководеше изпълнителната власт.

 

В отговор на журналистически въпрос за кризата с Корпоративна търговска банка, която оставя на своя наследник, Орешарски подчерта, че справянето с нея не е в неговите функции: „Банковият сектор е в регулациите на БНБ и парламента. Правителството може да играе подкрепяща роля, но не съм аз този, който може да коментира какво ще стане с банката”.

 

Развитието на отношенията между двете подкрепящи кабинета парламентарни групи в периода след европейските избори е предопределило оставката на правителството, подчерта Пламен Орешарски, който определи своето управление като преходно и изрази надежда следващото да бъде по-устойчиво.

 

От пресконференцията на премиера стана ясно, че е поканен на конгреса на партията мандатоносител – БСП, но не отговори категорично дали ще отиде. 

 

Министър-председателят стои зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по външната политика. „Ако имаме тези шансове, мисля, че е национално отговорно тя да бъде номинирана”, заяви той. „По отношение на избора на еврокомисар – все още няма политическо съгласие. Това е политическа длъжност, така че е добре да има такова съгласие за бъдещия ни еврокомисар”.

 

По традиция Пламен Орешарски не пожела да посочи поименно кой му е предложил назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Каза само шеговито: „Рано е още”.

 

Пресконференцията на премиера в оставка можете да проследите във видеото.