Председателят на КБ коментира обсъжданите въпроси на консултациите при президента

„Бяха обсъждани няколко въпроса, свързани с евентуалната актуализация на бюджета, евентуалната оставка под условие на Иван Искров и необходимостта от приемането на законодателно решение, което да даде право на служебното правителство да сключва допълнително договори и външни заеми”, заяви председателят на КБ Атанас Мерджанов след края на консултациите при президента, предаде БГНЕС.
 
Мерджанов обясни, че по тези три въпроса позицията на парламентарната група е съвършено ясна:
 
„Ние сме заявили позицията си по актуализацията на бюджета, само в частта за промяна на актуализацията на НЗОК. Относно статуса на гуверньора и УС на БНБ смятаме, че по закон те могат съвършено да си изпълняват функциите, освен всичко друго нямаме депозирана оставка, така че този въпрос не стои за обсъждане на дневен ред при нас”
 
Относно работата на служебното правителство „Коалиция за България”, по думите на Мерджанов, смята, че тя трябва да се ограничи само и единствено в организацията за провеждането на честни и демократични избори без никакви други правомощия.
 
Той обясни, че с останалите политически сили има различия, така че за консенсус не може да се говори. Самият факт, че в днешния ден, когато се приема оставката на правителството се свикват толкова бързи консултации, и то само час преди това по телефона, създават нервно усещане и напрежение, няма нужда от такова бързане. 
 
Мерджанов уточни и че не са обсъждани имена за служебния кабинет.