Началото на живота на едно куче е съпроводено от различни фази на растеж

Началото на живота на едно куче е съпроводено от различни фази на растеж. За развиване на оптимални жизнени функции е необходимо да обърнете внимание на някои особености, свързани с отглеждането на кученцата. В следващата статия ще ви запознаем с основите в хранителните навици, които трябва да изградите у вашия любимец, за да расте той здрав и щастлив.

Защо храната има такова значение

В началото на живота си кученцата преминават през период на интензивен растеж, който играе ключова роля за по-нататъшното им развитие. Именно храната е задвижващият механизъм, който осигурява плавен преход между ранна и зряла възраст, затова трябва да ѝ се обърне специално внимание.

Добрата грижа за кученца трябва да бъде съпътствана от специално подбрана балансирана храна. Такива например са продуктите на Royal Canin, защото съдържат жизненоважни хранителни вещества, от които има нужда всяко куче в началото на своя живот, за да се развива правилно. Това му помага не само да има енергия, но и да прояви всичките си генетично заложени качества. Питателната храна пази домашния ви любимец от болести и му гарантира дълъг живот.

Как варират хранителните потребности на едно куче в зависимост от възрастта?

Трябва да се отбележи, че потребностите на четириногите се променят на всеки етап от развитието им, което значи, че храната също трябва да е адекватно подбрана. Имайте предвид, че всеки размер куче достига до зрялост на различна възраст, затова е важно да се запознаете с конкретните нужди на вашия любимец.

1 месец

В първите дни след раждането си кученцето се храни с майчино мляко. На един месец то вече спокойно може да бъде отбито, като това трябва да се случи постепенно, за да не се стресира чувствителната му храносмилателна система. За да изгради силен имунитет и микробиом, то се нуждае от съответните хранителни вещества, които може да получи от твърда храна за подрастващи кученца, изцяло съобразена с размерите му.

2 - 4 месеца

След преминаване към следваща фаза кученцето има нужда от подходящи добавки в правилните съотношения за растежния период, за да изгради скелетната си структура по правилен начин. Тук трябва да се обърне внимание на храни богати на вещества като витамин D, калций и фосфор. По този начин гарантирате правилното функциониране на организма на опашатите ви приятели. Ако кучето ви приема храна от висок клас не е необходимо да давате никакви добавки допълнително, т.к. храните за подрастващи животни са адаптирани по тези микроелементи. В случай,че трябва да давате допълнително добавки е необходимо да направите консултация с ветеринарен лекар.

4 -7 месеца

Веднъж достигнало възраст между 4 и 7 месеца, вашето кученце увеличава нуждите си от протеин, тъй като започва да натрупва значителна телесна маса. Обърнете внимание, че то трябва да бъде хранено с лесносмилаем висококачествен протеин, за да се чувства добре.

Снимка: Royal Canin

8 месеца до зряла възраст

При тази фаза е наложително да подбирате храната на вашето куче така, че тя да подхранва ставите. Това е особено валидно за по-едрите породи, при които увеличаването на мускулната маса натоварва скелета. Именно заради това е необходима адекватна подкрепа с ценни хранителни вещества.

Обърнете внимание кога вашето куче трябва да достигне зряла възраст. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да разберете кога достига зряла възраст вашето кученце.

По колко хранения на ден има едно кученце?

Вашето кученце най-вероятно ще се нуждае от четири хранения на ден по време на отбиването. До 4 месеца от растежа си почти всички породи имат нужда от три хранения на ден, след което преминават на режим от две хранения дневно.

Преяждането не е препоръчително, особено за малки кученца, тъй като техните храносмилателни системи все още не са изцяло развити, съответно не реагират добре на прекомерно количество храна. Затова ви съветваме да разделите дневната дажба на няколко порции, които да давате поетапно през деня. Това ще предотврати стомашни разстройства и дискомфорт.

Как се въвежда нова храна в менюто на кучето?

Новата храна въвеждайте постепенно, за да предотвратите стомашни проблеми. Може да използвате следните пропорции като ориентир:

  • през ден 1 и 2 ви съветваме да дадете 75% от храната, с която домашният ви любимец е свикнал, и само 25% нова храна;
  • ден 3 и 4 повеляват да предложите 50% от храната, с която домашният ви любимец е свикнал, и 50% нова храна;
  • през ден 5 и 6 увеличете новата храна до 75%;
  • и в ден 7 вече можете да предложите 100% нова храна.

Кога да преминем към смесено хранене?

Смесеното хранене представлява комбинация от суха и мокра храна, която може да бъде давана на отделни хранения или наведнъж. Най-добре е да не се смесва в една и съща купичка обаче. Смесеното хранене предоставя повече хидратация и разнообразие от вкусови качества. То може да стартира по всяко време от развитието на вашия питомец. Храносмилателният му тракт ще привикне постепенно към него.

Храната е ключов елемент от растежа на кученцето, като тя трябва да бъде напасната спрямо променящите се нужди на животното. Важно е както количеството, така и качеството. Като горд собственик на куче вие носите отговорността да се информирате за всеки етап от развитието на вашето четириного и да съобразите храненията с това. Ако не сте сигурни как да подходите, посъветвайте се с вашия ветеринарен лекар.