Видът е изцяло различен от познатия по света азиатски ориз

Международен екип от учени разчете генома на "африканския ориз". Видът е изцяло различен от познатия по света азиатски ориз. Африканският ориз е роден край делтата на Нигер преди около 3000 години. Научно списание припомня и възможностите за подобряване на доматите чрез разгадаване на генома им, пише БГНЕС.

 

Разчитането на генома на африканския ориз отваря пътя към създаването на нови видове по-устойчиви на сушата, подчертават изследователите. Почти цялото количество от отглеждания в света ориз е от вида Oryza sativa, наричан популярно "азиатски ориз". В Африка се отглеждат малки количества от Oryza glaberrima, наричан "африкански ориз".

 

Африканският ориз е по-устойчив на сушата и на киселите почви, отколкото азиатският. Геномът му би могъл да даде ключа за създаването на по-устойчиви култури. Според изследването африканският ориз е бил създаден в Западна Африка преди около 3000 години от дивия вид Oryza barthii. Азиатският ориз е бил култивиран в Китай преди около 10 000 години.

 

Друг международен екип от изследователи пък разчете генома на растение, известно с успешната си съпротива на стреса - Solanum pennellii. Този див и неядивен домат, произхождащ от Андите, вече бе използван за подобряване на характеристиките на доматите за консумация от човека.

 

Изследването може да подпомогне създаването на домати не само по-устойчиви на стресови условия, а също и по-вкусни. Това е едва второто разчитане на доматени гени, след разгадаването на ядивния сорт Хайнц.