Скъпоценният камък е 3-каратов

Учени създадоха 3-каратов диамант от въглеродни елементи, извлечени от червени божури. Първият в света скъпоценен камък от този вид беше представен в град Луоян, китайската провинция Хенан.

Камъкът е дарен на Националната градина с божури в Луоян от компанията, която е специализирана в производството на изкуствени диаманти. В края на март градината се съгласила да предостави на компанията божурите, необходими за създаването на уникалния камък, включително почти 50-годишно цвете.

Собственичка на пекарна изгуби диамант за 4 хиляди долара в тесто за бисквити

Диамантът се оценява на 300 000 юана, което се равнява на близо 76 хиляди лева. „Направен е от божури с помощта на технология за извличане на биогенен въглерод, подложен е на висока температура и налягане и след това е култивиран”, заяви Уан Дзин, главен изпълнителен директор на компанията.

Оказва се, че въглеродните елементи от различни източници като коса, кости и дори цветя, се извличат в специално проектирано устройство, което разкъсва химическите връзки между извлечените въглеродни атоми. След това тези елементи се рекомбинират в диамантена структура и се образува истинският скъпоценен камък.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase