Въпреки това животът у нас поевтинява, сочат данните на КНСБ

Близо 6 милиона българи живеят с по-малко пари от необходимите за нормален живот. Това сочат данни на КНСБ за последните три месеца. Става въпрос за 80 на сто от всички семейства, а високото ниво е без промяна поредно тримесечие.

 

Това са Ралица, Тони, Емили и Елиза. За дa живее щастливо това семейство, според КНСБ трябва да разполага с около 560 лева месечно. Или общо 2 240 лева. Парите са необходими, за да посреща семейството разходите си за храна, здраве, образование и почивка.

 

Реалността обаче, поне за това монтанско семейство, изглежда другояче – 325 лева месечно на човек. Така те не само са в тези 80% български семейства, които живеят под средния стандарт, но и попадат в графата на още по-бедните - такива, каквито са близо 60% от домакинствата у нас - те живеят с по-малко от една минимална заплата. Как се справят с тези доходи и ще се оправи ли положението им според прогнозите на КНСБ?

 

Емили ни посреща с песен. Животът на семейството обаче никак не върви по ноти. 1300 лева за четирима. Търсят се поне още толкова.

 

И все пак – през последните девет месеца парите, които са необходими на семействата, намаляват. Само в сравнение с предходното тримесечие сумата е с около 3 лева по-малко на човек.

 

Причината – за последните 5 години цената на живота се е увеличила с близо 23%, а парите които взимаме са нараснали само с 21%. Така на практика парите ни не могат да покрият разходите.

 

А от КНСБ вече са изготвили конкретни препоръки как това би могло да се превърне в реалност. Ще настояват хората, които взимат по-малко от 400-500 лева да не се облагат с данъци. Ако това се случи, голямата мечта на това семейство може и да се сбъдне.

 

За съжаление прогнозите на синдикатите занапред не са особено положителни. Все по-вероятно е през следващото тримесечие животът да поскъпне. Първо заради увеличението от юли цени на парното и възможното увеличение на тока през есента. И второ - заради неочакваните климатични условия, които унищожиха хиляди декари реколта. Така вероятно е през следващите три месеца селскостопанските продукти да поскъпнат. А с тях ще се увеличат и парите, които ни трябват, за да живеем добре.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.