Хората се страхуват да не се скъса стената на близък язовир и водата да тръгне по реката надолу

Пороите взеха още една жертва. 25-годишен мъж е открит мъртъв във Врачанско. Десетки населени места бедстват. Евакуирани хора, наводнени къщи, паднали мостове, потънали автомобили, селища без ток и вода. Бедствено положение е обявено в общините Своге, Етрополе и Родопи. Критична е ситуацията във Врачанско. Екипи на Нова телевизия от сутринта са в най-засегнатите от пороя населени места.

Още по темата

 

Част от хората от с. Девене са изведени от домовете си. Останалите чакат по-подрочна информация за ситуацията, защото се страхуват да не се скъса стената на близък язовир и водата да тръгне по реката. Скъсан е мост, а къщите от едната страна на реката са разрушени.

 

Водата продължава да приижда. Близо до речното корито са изсипани инертни материали, а хората се подготвят да направят импровизирана, за да се предотврати по-нататъшното разливане на реката.

 

Във врачанското село Бели извор са наводнени над сто къщи. Приливната вълна връхлетяла изведнъж. Хората я описват като водна стена или като водна планина.


„Аз съм на 75 години, от 25 години съм тук, такова нещо не е имало”, разказва Павлина.


Стихията е разрушила масивни огради, стопански постройки, удавени са животни.


Не по-малко драматично е положението в още няколко села. В община Борован В Горно Пещене река Скът излезе от коритото си и наводни част от населеното място.


В Мездра се е наложило да бъдат евакуирани хора заради придошлата Моравишка река.

 

Извеждат от най-застрашените постройки хора от Малорад, Лесура и Нивянин, където ситуацията също е сложна. Отнесен е пътят за село Паволче. Реките Скът, Искър и Огоста също вдигат нива. Има сигнали за преливане на микроязовири в региона, като някои стените на някои от тях са пропукани. Такива проблеми има и в селата Резово и Галатин.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Румяна Попова