Според него се прави опит да се вържат ръцете на служебния кабинет

Още по темата

"Ако няма ревизия на бюджета, ще бъдат загубени стотици милиони”, това каза в изявление след консултациите с политиците президентът Росен Плевнелиев. Той допълни, че се надява на отговорно решение от страна на депутатите в понеделник, когато се очаква да бъде гласувана актуализацията на бюджета и на бюджета на Здравната каса на второ четене.

 

"Ако бюджетът не се ревизира, не се дават решения в редица сектори и с това служебното правителство ще се сблъска с редица проблеми", обясни държавният глава.

 

„Виждам опит да се вържат нарочно ръцете на служебния кабинет, да му се прехвърлят нечии чужди грехове. Затова търся решение", каза още Плевнелиев.

 

Той твърди, че държавата ще бъде съзнателно и нарочно спъната, ако няма актуализация на бюджета. Затова спорд него "понеделник е крайният час" и Плевнелиев се надява на отговорно отношение. В понеделник държавният глава очаква да има умни и мъдри решения за повече стабилност в държавата. 

 

„Това не е моят бюджет, а на мин-председателя Пламен Орешарски. Накрая все пак показаха, че има проблем там. Аз трябваше да получа писма от общини, синдикати, за да разбера, че това е така”, допълни Плевнелиев. 

 

"Когато видях последния театър в парламента, взех смелото решение за този последен рунд за консултаци, в търсене на повече стабилност", аргументира идеята си той за днешните консултации.

 

Росен Плевнелиев е категоричен, че никакви тактически интереси не могат да са над финансовата сигурност на България.

 

Президентът обеща за две седмици служебният кабинет да извади "всички цифри", като "целта е да се знае каква е истината".

 

Крехко съгласие за актуализацията на бюджета се постигна на днешните консултации. Борисов намекна, че ще влезе в пленарната зала за актуализацията на Здравната каса.

 

От ГЕРБ и ДПС са съгласни служебният кабинет да може да тегли заеми. От БСП са категорично против.

 

Председателят на БСП и председател на Народното събрание Михаил Миков размаха пръст на домакина на събитието, като каза, че не било работа на президента да се изказва за бюджета.