Населението на селата Оходен, Голямо Пещене и Крушовица е било евакуирано

Обстановката в страната се нормализира след поройните дъждове, които наводниха приземни етажи, затвориха пътища и повишиха нива на реки и язовири в Северозападна България. На места падналите количества валежи са били над 100 литра на квадратен метър.


Десетки къщи в село Реброво бяха заляти от река Батулийска. Пътят между София и Своге е безпроблемен за преминаване. По-нагоре обаче реката е отнесла мост преди село Батулия, при което откъснати от света остават четири села – Огоя, Буковец, Бакьово и Абланица. В тези села се намират около 300 души, които не могат да излязат. До там не може да достигне и храна. По информация на кмета на село Реброво днес по обед ще бъдат организирани коли, които да им занесат храна, хляб, сирене и други провизии.


Очаква се около 11 часа военните да проправят пътя към тези села, така че до следобед да може да се преминава над село Реброво в Искърското дефиле.

 

„Водата стигаше на около два метра от къщата. Наводни ми мазето. Отнесе лозето, овощните дръвчета, зеления фасул, картофите. Сега имам нужда само от труд”, оплака се Кирил Танев от село Реброво.

 

Още по темата

Тази нощ отново валяха поройни дъждове и в района на Враца. Най-силно засегнато от реката е село Горно Пещене, където има две рухнали къщи, съборени огради и унищожена селскостопанска продукция.


„Не сме спали. Цяла нощ стоя и гледам през прозореца и се чудя накъде трябва да бягам. Вътре в къщата беше наводнено около 20 см. вода, но нямам големи поражения. Оградите са паднали”, оплака се Борис Томов от село Горно Пещене.

 

„От четири места съм наводнена. Имам загуба на над 20 000 лева. Продукцията ми е напълно унищожена. Животните ми са издавени. Къщата ми е превърната в ад, невъзможна е за живот. Не знам как ще се оправя на този етап. Не съм получила помощ от никъде. Вчера от общината ми казаха, че не могат да ми дадат и 10% от това, което ми е унищожено. Не съм застраховала имуществото си”, обяви Евгения Янчева от село Горно Пещене.


Водата в селото все още не може да се оттече и остава по пътното платно, защото почвата е прекалено овлажнена.


Населението на селата Оходен, Голямо Пещене и Крушовица е било евакуираноТази нощ населението на селата Оходен, Голямо Пещене и Крушовица е било евакуирано. Наводнен е и района на автогарата на Бяла Слатина, бензиностанцията в село Гложене, както и стадиона там. В село Малорад хората 24 часа нямат питейна вода.


Почти всички населени места по поречието на реките Скът и Огоста са пострадали от поройните дъждове. Въпреки критичното положение много от хората отказват да напуснат домовете си, защото смятат, че по този начин ще защитят имуществото си.


На територията на област Враца се очаква повишаване на водните количества в района на селата Търнава, Алтимир, Галиче, Липница, Хърлец и град Мизия. При необходимост от евакуация и от извършване на спасителни дейности, да подават сигнали на телефон 112.


Проливен дъжд, градушка и ураганен вятър преминаха и през Димитровград тази нощ. След бурята поражения няма. Заляти са били няколко от улиците в града, където на места водата е била между 30 и 50 сантиметра. Около 80 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд в града. В ниските части на улица „Емилиан Станев” между блоковете са се образували малки езерца. Автомобилите са били във воден капан, част от тях до половината под вода.

 

На бул. „Христо Ботев” водата е влязла в част от къщите на хората. Само през това лято в Димитровград е имало три подобни ситуации. И докато в централната част на града са затлачени от листа и боклуците шахти, то в други райони е спряното изграждане на водния цикъл на града. Причината – парите по програма „Околна среда” са спрени.

Очакваната приливна вълна на река Скът е достигнала Бяла Слатина
Продължава да е в сила бедственото положението за седем села от Община Родопи, Пловдивско – Храбрино, Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и с. Дедево. В момента единствената връзка до селата е черен път с тесен мост. От вчера следобед с. Храбрино и с. Дедево са без вода заради прекъснат водопровод. Частично е разрушена и уличната инфраструктура в с. Габровница, община Монтана.


В Белоградчик улиците в по-ниските части на града са затрупани с чакъл и пясък от стичащите се от високите зони води.


Под наблюдение е язовир Дъбравка. Язовир „Скомля” прелива. На стената на язовира с дължина 60 метра бяха поставени чували с пясък като допълнителна защита в случай, че дъждовете продължат.  

 

Очакваната приливна вълна на река Скът е достигнала Бяла Слатина, като е наводнила стопански и частни имоти в северната част на града. Под вода в Бяла Слатина са автогарата, база на „Автобусни превози”, няколко предприятия. Има разрушена една стара къща, но няма пострадали хора. Снимки в рубриката „Моята новина” ни изпрати потребителят на сайта NovaNews.bg Андрей Деновски.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортери: Мария Милкова, Румяна Попова и Димитър Иванов