Продължава издирването на още 10 души, в неизвестност след потопа

Тялото на възрастна жена, загинала в следствие на наводнението в град Мизия, бе намерено в хода на спасителните работи, предаде Българското национално радио.

Още по темата

 

По-рано бе потвърдена смъртта на възрастен мъж. По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, загиналият е баща на колега полицай. Бил предупреден от сина си да се евакуира, но не пожелал да напусне дома си.

 

Продължава издирването на още 10 души, които са в неизвестност, откакто тази нощ градът бе залян от придошлата река Скът. До момента са евакуирани над 500 местни жители. Властите се опасяват, че могат да открият още жертви след оттичането на водата, която срина много жилищни постройки.

 

Лодки, военни хеликоптери, багери и камиони участват в спасителната операция. Включиха се и повече от 300 служители на полицията, пожарната и Гражданска защита, подпомагани от доброволци.

 

Представители на вътрешното министерство споделиха в ефира на Нова ТВ, че задачата им е била усложнена от нежеланието на някои граждани да се евакуират. Светлозар Лазаров коментира, че няма законов текст, който да разрешава принудително извеждане на хора от зоната на бедствието.

 

Според директора на Областната дирекция на МВР – Враца Иван Кирилов една от причините е стремежът им да защитят имуществото си. Освен това предупреждението на властите съвпаднало и с панаира в града, празнуван от жителите му.