В бедстващия град все още има хора, отказващи евакуация

Вълната, заляла Мизия, е дошла от прелял язовир. В това е убеден кметът на наводнения град Виолин Крушовенски.

Още по темата

 

„Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба”, заяви градоначалникът пред Българското национално радио. „Водата, която заля град Мизия, категорично не може да бъде само от дъждове”, добави кметът.  

 

Д-р Крушовенски отбеляза, че преди наводнението местните власти неколкократно са приканвали хората да напуснат домовете си, но много от тях са отказали да го направят: „Ние нямаме инструмент да ги принудим... Имаше празник на града и дори имаше гости. Хората не искаха да напускат къщите си”, обясни той и добави: „Дори в момента има хора по високите етажи”.

 

За това, че в бедстващия град все още има хора, отказващи евакуация, потвърдиха днес пред Нова ТВ и участници в спасителната акция.

 

Кметът на Мизия каза още, че за евакуираните жители на града са осигурени вода и хранителни продукти. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили близки и роднини в съседни села.

 

Досега усилията на властите и службите са били насочени към спасяването на хората. Тепърва ще се оценяват щетите и ще се броят срутените къщи. Виолин Крушовенски предположи, че много от пострадалите ще бъдат настанени временно във фургони.