50 милиона лева ще бъдат предвидени за справяне с наводненията

Само седем депутати от Бюджетната комисия прекроиха бюджета така, че да има 225 милиона повече за здраве и 50 милиона за справяне с бедствията, но без да се пипа държавният бюджет или да се взимат заеми.

 

Как ще стане това – разходите на държавата до края на годината ще се свият с 5% и оттам трябва да дойдат парите за болниците и пострадалите.

 

Според финансовия министър в оставка Петър Чобанов новите министри ще трябва да намерят начин да пестят. Парадоксалното е, че тези решения се взимат с по-малък брой депутати от нужното за осигуряване на кворум, но правилникът отваря вратичка комисията да може да работи само със седем депутати.

 

Народните представителя бяха достатъчно на брой, за да подкрепят тези промени, но пък присъстващите отхвърлиха предложението на председателя на Бюджетната комисия Йордан Цонев чрез законови промени да се изплатят средствата на хората с гарантирани до 100 000 лева влогове в КТБ.

 

Отхвърлен беше текстът личностите, заемащи публични постове, също да си получат парите, ако са до 100 000 лева, в случай, че за тях падне банковата тайна. Бюджетната комисия отхвърли искането за теглене на дълг и за увеличение на дефицита.

 

ГЕРБ оттеглили искането си да се даде право на служебния кабинет да води преговори и да сключва договори и споразумения за външни заеми.

 

Актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет трябва да бъдат гласувани на второ четене в пленарната зала днес от 14:00 часа.