Екипи на пожарната обикалят с лодки за оглед на опасните сгради

Водата, потопила Мизия, вече се оттича, но районът на бедствието остава отцепен. Екип на Нова ТВ обаче успя да влезе в града.

Още по темата

 

Обстановката там продължава да е тежка. Около 800 души са евакуирани, към 300 от тях са настанени в два лагера в града, обясни кметът на Мизия Виолин Крушовенски. Те ще останат там, докато водата се оттече и техните къщи и улиците бъдат дезинфектирани. 

 

Хората в най-ниските части на града тръпнат да видят какво е оцеляло изпод калните води. Мазето на семейство Борисови е наводнено. Компоти, ракия, олио - водата е заляла зимнината. В опасност е и къщата. Ако скоро тази вода не бъде изпомпана, основите ще се напоят и ще застрашат сградата.

 

Само за денонощие нивото на водата е спаднало с около половин метър. Вероятно трябва да мине поне ден, докато някои къщи изплуват от водата. Едва след това ще се види и реалният мащаб на щетите.

 

Междувременно екипи на пожарната обикалят с лодки, за да огледат опасните сгради. А те падат една по една. При повечето от тях водата все още е над метър.

 

А хората стоят по улиците и чакат. Някои от тях нямат дори дрехи. Всичко са оставили вкъщи в момента, в който водата е нахлула. На фона на всичко това остава въпросът по чия вина жителите на Мизия са в тази ситуация.

 

Повече за обстановката в наводнения град ще научите от видеото. Екипите на Нова ТВ остават в Мизия, за да информират за всичко, което се случва там.