Президентът официално разпусна 42-рото Народно събрание

Президентът официално разпусна 42-рото Народно събрание. В историята вече е и кабинетът „Орешарски”. На специална церемония досегашният министър-председател предаде властта на служебния - Георги Близнашки.

 

При напускането Пламен Орешраски заяви, че неговото правителство е управлявало в най-сложната политическа обстановка. Отчете, че са увеличили доходите, макар не с толкова с колкото хората биха искали. Положили са усилия и за стабилизиране на енергетиката, без да се увеличават крайните цени.

 

Новият премиер Георги Близнашки беше категоричен, че чистки няма да се правят, но корумпираните ще си отидат. 

Още по темата

 

Около 14:00 часа ще започне първото заседание на новото служебно правителство. В дневния ред са избирането на Кристалина Георгиева за български кандидат за еврокомисар, както и анализ на обстановката в Мизия и другите райони, засегнати от бедствието. 

 

Бивш и настоящ премиер се срещнаха и сутринта, за да поговорят и да си предадат властта. 

 

„Уважаеми г-н премиер, Вие имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер. Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят да реализирате по мащабни структурни действия, от които страната има нужда. Щастието, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история. Поне са пощадени от силните критики, които отправяме към всички останали. Пожелавам ви ползотворна работа в интерес на всички наши сънародници. Вашият успех ще бъде успех на всички нас - не само в тази зала, но и в цялата страна”, заяви Пламен Орешарски. 

 

„Искам да успокоя всички, че ние не сме търсили извънредни правомощия”, заяви проф. Близнашки. „Ясно си даваме сметка за ограничеността, както на мандата във времето, така и на правомощията на служебното правителство. Ние не идваме на власт в името на някакви дългосрочни цели и интереси. Няма да прибягваме към никакви чистки или каквито и да било прояви на реваншизъм. Бих искал да благодаря и за още нещо. За това, че премахнахте загражденията около националните политически институции – Народното събрание, правителството, това е един добър знак. Нашето намерение беше това да е първото ни решение, но вие ни изпреварихте”, допълни служебният премиер

 

След церемонията в сградата на „Дондуков” 1 стари и нови министри си предадоха властта по министерствата.