Около 500 души вече са подали своите молби за помощта от 325 лева в дирекциите „Социално подпомагане”

Четири дни след водния ад в Мизия отводняването на града започна. През изминалата нощ пожарникарите обходиха всеки адрес, който би имал нужда от помпа, с която да се премахне водата от къщите на хората.

 

Междувременно започна кампанията по раздаването на първата неотложна помощ от 325 лева на пострадалите семейства. Около 500 души вече са подали своите молби в дирекциите „Социално подпомагане” на Министерството на труда и социалната политика.

Още по темата

 

За първи път от няколко дни реката на много места се прибра в коритото си. За пожарникарите това е знак, че могат да включат помпите.


Изпомпването се прави по строга технология. Приоритет в началото е отпушването на каналите и шахтите. Едва след това идва ред на мазетата и приземните етажи.


Помпите работят. Йорданка обаче не знае да се радва или да плаче. Не е сигурна дали ще може да се върне в дома си, дори и когато водата се изтегли. Жената е притеснена и за животните, останали в капана на калта.


40 екипа са ангажирани с изпомпването на водата в Мизия. При своите огледи през последните дни пожарникарите вече са събрали информация кой и къде има нужда от помощ.


Междувременно в целия град здравни инспектори оглеждат за удавени животни. Екипи вече са започнали тяхното прибиране, за да се намали опасността от епидемии.


Ефектът от отводняването – с 20 сантиметра е намаляла водата само за час след влизането на специалната техника в града. Иначе властите продължават да дават предупреждения да не се влиза в опасните сгради. Продължават и предупрежденията към личната хигиена на хората, защото калта може да е носител на много зарази.


България помага на пострадалите. Кампанията „Заедно в бедствието” продължава. Може да изпратите съобщение на цена 1 лев с текст – DMS ZAEDNO на номер 17 777 за всички мобилни оператори.


Повече по темата гледайте във видеото.