Минавайки 8000-ната граница, човек е много фокусиран и сякаш има „перде”, разказа Боян Петров

Алпинистът Боян Петров е първият българин, изкачил три осемхилядника - Канчендзьонга, Броуд Пик и К2, само за 100 дни. Невероятното постижение Боян постига, въпреки че има диабет и 25-сантиметрова титаниева плънка в подбедрицата.
 
„Вероятно сега ще сънувам Манаслу, каза с усмивка алпинистът за „Здравей, България”. Той обясни, че проектът „българските осемхилядници” включва 14 върха и именно Манаслу е единственият връх, който е останал.
 
„Рецепторите там така се изострят спрямо местните вкусове, че сега не искам да вкуся никакви чапати, ориз и спагети още няколко месеца”, разказа още Боян Петров.
 
По негови думи, минавайки 8000-ната граница, човек е много фокусиран и сякаш има „перде” на очите. Признава, че в такива моменти говори сам със себе си - надъхва се да продължава напред и да има усещането, че си има и компания.
 
Гигантска загуба на пари, на време и на всичко, което е свързано с това да реализираш някакви други неща, е, но пък планините ти дават усещането, че като се прибереш всички останали дребни неща и проблеми остават на заден план, защото там си се борил с едно-единствено нещо – да оцелееш”, разказа Боян Петров.
 
На въпрос кое е по-трудно – да оцелееш на осемхилядниците или да оцелееш в България със заплата на биоспелеолог в Националния природонаучен музей, алпинистът обясни, че му се налага като на всеки млад човек в БАН да работи по няколко проекта едновременно, за да оцелява у нас. 
 
„На тези експедиции реално бях в командировка”, разказа Боян Петров.
 
Коя е била най-критичната ситуация, която е преживял, какво е донесъл от Пакистан и открил ли е нещо ново – гледайте във видеото.