От втората политическа сила в 49-ия парламент не изключиха възможността след изборите отново да преговарят с партията на Борисов

След острият тон от последните дни между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, днес двете партии станаха по-умерени един към друг. От втората политическа сила в 49-ия парламент не изключиха възможността след изборите отново да преговарят с партията на Бойко Борисов за общо управление и разговорите да продължат там до където са стигнали преди провалената ротация. 

Дни преди началото на предизборната кампания ПП-ДБ оставиха вратата отворена към ГЕРБ-СДС за преговори след изборите на 9-юни. Още отсега обаче поставят червена линия.

"Искаме да работим по нашата програма. Това, което виждаме е, че с г-н Пеевски няма как да се работи, той си е повярвал. Днес Борисов и ГЕРБ се управлява от Пеевски, а той не знае какво е мека диктатура, той знае какво са бухалки", смята Николай Денков.

Атанас Атанасов не изключи бъдещо сътрудничество с ГЕРБ, напротив, смята, че би трябвало на плоскостта на евроатлантически ценности да водят преговори.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че засега след изборите не предвиждат общо управление само с Движението за права и свободи. "Имаме ясна позиция в момента, че само с ДПС няма да правим коалиция. Защото искаме стабилност, а не знаем дали бихме били достатъчно стабилни независимо от резултата. Колкото повече хора, които мислят в една посока можем да обединим, толкова по-стабилно и успешно би било едно управление", заяви Христо Гаджев.

Христо Гаджев: Ще се борим да има отговорно правителство

Искрен Арабаджиев от своя страна посочи, че през последните пет парламента се вижда, че единствените редовни правителства са с мандата на ПП-ДБ. "Ние имаме амбицията да управляваме и да реализираме програмата си", допълни той.

Освен за първото място и едните, и другите са категорични, че в следващия кабинет трябва да има политически фигури. "Не вярвам, че колегите може да се емпанципират от ДПС, но математиката показва, че можем да дадем шанс само ние двете политически сили", смята Арабаджиев.

Искрен Арабаджиев: Имаме амбицията да управляваме и да реализираме програмата си

И двете формации се надяват да могат да реализират плановете си за управление, като вратата за подкрепа за отделни политики остава отворена.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase