Над 25 000 души са преминали през граничния пункт за 24 часа, образувала се е опашка от около 5 км

Граничният пункт „Капъкуле” между Турция и България преживява най-натоварените си дни. Само за изминалото денонощие през него в посока към „Капитан Андреево” са преминали 5700 коли с над 25 000 души, информират от турската митница.


Причината за дългите опашки на граничния пункт са турските граждани, които живеят в европейските държави, които се завръщат от ваканция в родината си.


„Натоварването на пункта е поради факта, че болшинството „гурбетчиите” предпочитат да минават през „Капъкуле”, вместо да ползват другите пунктове. Поради това митницата се задръсти, образува се опашка от около 5 км”, обяви Началникът на областната дирекция за митници и търговия Мюслюм Ялчън, цитиран от БНР и БГНЕС.


По думите му, българските им колеги от митницата на "Капитан Андреево" се съобразили със ситуацията и ускорили работата на пункта.


Турските власти предупредиха пътуващите за европейските държави особено през почивните дни да не пътуват през Капъкуле, а да минават през другите гранични пунктове, за да избегнат задръстванията на границата. Очаква се през следващите дни още около 170 000 автомобила да преминат българо-турската граница на път за европейските държави.