Конвоят с хуманитарна помощ от Русия за жителите на Югоизточна Украйна започна да се движи към границата

Украйна поиска военна помощ от НАТО и Европейския съюз. В интервю за германско радио, външният министър на страната призова украинските военни, които се сражават срещу проруските сепаратисти, да бъдат подкрепени от двете организации. Продължаващият вече четири месеца конфликт в Украйна днес достигна критична фаза. 

 

Конфликтът в Украйна ескалира. Днес лидерът на сепаратистите обяви, че са пристигнали военни, обучени в Русия и са получили ново, военно оборудване. Затова те смятат да предприемат контраофанзива срещу правителствените части. 

 

Украинският външен министър предупреди, че има голяма опасност от руска инвазия, а украинските войски са подложени почти на ежедневен обстрел от руска територия. Първият дипломат на Киев допълни още, че Москва изпраща наемници и оръжия в Украйна.

 

В същото време, конвоят с хуманитарна помощ от Русия за жителите на Югоизточна Украйна започна да се движи към границата между двете държави, след като беше проверена от представители на Червения кръст. 

 

Организаторите на хуманитарния конвой очакват днес границата да стигнат първите 16 камиона, но вероятно те няма да успеят да я преминат.