Съгласни са почти толкова от служителите, показва проучване

Повече от една трета от бизнеса - 36%, смята минималната заплата за пречка и фактор за намаляване на заетостта. Това показва проучване по поръчка на Mинистерството на труда и социалната политика.

Още по темата

 

Най-голям проблем е минималната заплата за работодателите в Монтана, Велико Търново и Кърджали. За близо половината от фирмите - 43%, тя  работи срещу наемането на млади хора.

 

Почти една трета - 31% от самите служители, също смятат, че административното определяне на минимална заплата пречи на наемането.

 

В различните райони и сектори мненията варират на двата полюса. Например в областите Монтана, Велико Търново и Кърджали работодателите са категорични, че минималните нива на заплащане спъват заетостта. Негативен ефект намират и голяма част от хората в Смолян, Сливен и София-област.

 

Картината в страната сочи драстични разминавания между средната и минималната заплата в различните райони. В София например средната заплата в края на юни е 1 063 лв. Но във Видин тя е 567 лв., в Благоевград -  575 лв., а в Хасково е 587 лв. – т.е. повече от половината от средната.

 

И все пак повече от половината от фирмите и от служителите не виждат проблем в определянето на минимална заплата от държавата. Затова и социалното министерство приема, че по този начин държавата мотивира повишаването на заплащането на труда.