Скъсани въжета и несработили клинове са причинили инцидента, при който загина жена

Спешна проверка на всички асансьори ще обхване сградите в цялата страна. Мярката идва след трагедията с асансьора-убиец в София.

Още по темата

 

Тази сутрин, отивайки на работа, жена загина, а друга пострада тежко и е в болница с опасност за живота, защото асансьорът в блока им падна от 9-я етаж. От Агенцията по метрология и технически надзор дадоха информация за причините за трагедията:

 

Въжетата на кабината са се скъсали и не са сработили клиновете, които трябва да я задържат”, обясни пред Нова ТВ председателят й Стефан Цанков. Той предположи, че причината е най-вероятно неправилно направен ремонт.

 

А последният ремонт на асансьора датира от около 4 години. В същото време поддържащата фирма трябва да извършва проверки на всеки 10 дни. По думите на Цанков вероятно е те да са били „проформа”, защото иначе инспектиращите биха забелязали, че въжетата са започнали да се късат.

 

Иначе отговорните фирми са две – „Витоша лифт”, която е извършила ремонта на асансьора и „НБ лифт контрол”, която е трябвало да осъществи надзор за това, дали ремонтът е осъществен според всички правила. Срещу фирмата има 15 сигнала от началото на годината и образувани производства. Оказва се, че Агенцията по метрология е с вързани ръце, а фирмите могат да бъдат наказани с глоба от 200 до 500 лева.

 

Живущите в блока разказват, че в последните дни асансьорът се е тресял. Не са сигнализирали за това обаче на домоуправителя.

 

Това е пореден инцидент с асансьор у нас през последните години. В началото на лятото стана ясно, че три четвърти от асансьорите у нас са потенциални убийци. Над 80 хил. от съоръженията са стари и пътуването с тях е опасно, предупредиха експерти.

 

Подробности за случая ще научите от видеото.