Вложители на поставената под специален надзор банка отново протестираха

До 10 дни ще е ясно готов ли е новият инвестиционен фонд от Виена да вложи пари за стабилизирането на КТБ. Новината за новия инвеститор обяви премиерът Георги Близнашки първо пред Нова.


А днес вложители на поставената под специален надзор банка отново протестират. Около 200 души протестираха днес по обед пред БНБ. Част от протестиращите се преместиха пред Президентството, за да изразят недоволството си заради това, че банката продължава да е затворена и под прозорците на президента.

Още по темата

Вложители и синдикати се разделиха в позициите си трябва ли държавата да стабилизира КТБ или не. Според профсъюзите това е последен ход. Според вложителите в банката то би било най-евтиния вариант. Хората със сметки в КТБ се събраха за да създадат инициативен комитет и да мислят могат ли да съдят БНБ и институциите или не.


И все пак има ли изход? Пред Нова премиерът Георги Близнашки съобщи, че вече се водят разговори с голям фонд, базиран във Виена и участвал в приватизационни сделки в Чехия и Русия.


Кога ще отвори КТБ и как се справят работещите, чиито заплати минават през банката?  
Според премиера Георги Близнашки, фондът проявил интерес да спасява КТБ има опит в приватизацията в Чехия и Русия. Базиран е във Виена и се опитва да обедини всички акционери досега в КТБ


„Ние ги изслушахме. Казахме им, че са смели. Те казаха, че били луди”, твърди премиерът Георги Близнашки.


Премиерът ще изчака с окончателното обявяване, че има инвеститор, но по закон, ако се тръгне по този път и се отправи предложение черно на бяло, въпросния проявил интерес инвеститор ще има 14-дневен срок да каже влиза ли в КТБ или не.


За вложителите, чиито пари са блокирани в КТБ, това е добра новина.


Много от тях, обаче, са категорични, че трябва да се съдят институциите у нас заради забавянето. Въпросът е ще имат ли пари за 4% такса, за да се заведе такова дело.


„В Южна Африка преди дни имаше такъв проблем. незабавно беше извадена. - Излиза че сме по-зле от африканска република, така ли? – Излиза, че тук много по-малко политиците мислят за хората и държавата, отколкото за собствените си лични и финансови интереси”, обясни Вера Христова - собственик на фирми.


Сред малките клиенти на банката се оказа актрисата Цветана Манева.


„Ситуацията е стигнала до там, че може да се вика само помощ крадат ни и не само нас”, каза Цветана Манева.


Малкият вложител може и да не разбира от финанси, но голямата актриса разбира от драматургия.


„Умишлен фалит съзнателно провеждан. Като драматургия не особено успешен и разгадаем. Поне от драматургия разбирам…”, споделя Цветана Манева.


Според синдикатите не бива да има такова разделение.


„Всички са засегнати...Това иначе е комунизъм - който има над 2 лева да го разстреляме, а?... Трепе и толкоз”, казва президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.


В крайна сметка беше решено към съвета, който следи проблема с КТБ, да се включат и вложителите. Сега там позиции заемат синдикати и работодатели.


Повече по темата гледайте във видеото.