Може да проверим дали не сме в списъка на някоя партия чрез интернет страницата на ЦИК

Преди изборите през октомври - защитени ли сме от кражба на лични данни от партии и коалиции?


Около евровота през май имаше голям скандал. Стотици граждани бяха неприятно изненадани, когато откриха имената си в списъци за подкрепа, където изобщо не са се подписвали. Сега отново всеки може да провери дали някоя партия или коалиция не е откраднала ЕГН-то и имената му, за да се регистрира в ЦИК.


Както на предишните, така и на тези избори, можем да проверим, дали някой е злоупотребил с данните ни, на интернет страницата на Централнта избирателна комисия.


Този път обаче, освен да въведем ЕГН-то си, трябва да получим на електронната си поща и персонален код. Това разбира се изисква да имаме поне четири неща: минимална компютърна грамотност, интернет, електронна поща и компютър. Така се повдига въпросът - колко избиратели могат да се възползват от услугата на ЦИК?


Обикновено не свързваме възрастните хора с работата на компютър и ползването на интернет. Тогава - как ли ще проверят в страницата на цик, дали някой не е злоупотребил с данните им.
С импровизираната проверка започваме от София, но реакциите, на които попаднахме, бяха очаквани.


„Какво да ви кажа душа, аз съм на 88 години и с такива неща не се занимавам”, обяснява Иленка.


„Ами за какво ми е, защо да се проверявам?”, попита Митко Янков.


Обяснихме обаче, че никак не е без значение дали ни крадат данните или не, и направихме проверка.


Ето и резултатът - посоченото лице не е налично в списъците.


Проверката ни във Велико Търново показа, че по-възрастните хора не знаят как се използва интернет, за да проверят дали някои не е злоупотребил с данните им.


„Да ви кажа искренно аз съм спокойна. Спокойна съм, защото знам къде давам гласа си и знам къде се подписвам”, обяснява Нина.


До момента няма злоупотреби с личните данни във Варна за предстоящият парламентарен вот.
Хората от ромския квартал „Огоста” в Монтана не знаеха, как и къде да проверят дали партиите са злоупотребили с техните лични данни.


Обратно в София за кратко обобщение - не попаднахме на човек с откраднати данни, интересът към проверката не е особено голям, а технологията е предизвикателство.


„Би могло да се получи така, че определени групи избиратели да не могат извъшват тази проверка”, обяснява говорителят на ЦИК Александър Андреев.


Ако обаче някой намери данните си в списъка на партия или коалиция, която всъщност не е подкрепил - може да ни сигнализира.  


С персоналния код, който получаваме по мейл, можем да проверим повече от едно ЕГН.   


Повече по темата гледайте във видеото.