Ден на траур в морския град в памет на трите жертви

Ден на траур в Бургас в памет на жертвите от потопа на 6 септември. Водната стихия отне живота на две жени, на 21 и 69 години, завлечени от пороя в колите си. Открито беше тялото и на 27-годишен пастир. 

Още по темата

 

Междувременно рибарското селище Ченгене скеле в Бургас постепенно се връща към живот. Електричеството е възстановено, голяма част от потопените плавателни съдове са извадени от дъното на морето. Все още има лодки, които са затънали в тинята, а други, които са в неизвестност. 

 

Хората чакат помощ, но най-вече настояват държавата и общината най-накрая да узаконят рибарското селище и да приложат изискванията за строежи и за инфраструктура, така че невижданата трагедия от събота да не се повтаря. 

 

Вече трета нощ Георги Гочев спри в лодката си. Двуметровата приливна вълна е потопила всичко - мебели, дрехи, битова техника.

 

Хората чакат помощ, включително и финансова. От общината обясняват, че пострадалите имат право на еднократно обезщетение. Рибарите обаче не искат еднократна помощ, а настояват най-сетне да приключи 40-годишното чакане на  узаконяване на селището им.  

 

От министъра на културата и Комисията за опазване на живо човешко наследство рибарите в Ченгене скеле искат да бъдат записани като защитен занаят

 

Екип на Нова телевизия ще тръгне с комисията по пътя на водата. Какво ще научи ще разберете в следващите емисии Новини.

 

Репортер: Цеца Алексова