Екоминистерството предупредило, че 68 язовира са в предаварийно състояние

Всички басейнови дирекции и общини, засегнати от наводненията, стават обект на прокурорска проверка след бедствието. Според разследващите има проблеми и нередности, които се повтарят във всички пострадали райони на страната. Още през март Екоминистерството предупредило, че 68 язовира са в предаварийно състояние и използването им е недопустимо. Никой обаче не обърнал внимание на предупрежденията.

Още по темата

 

Днес Бургас и Приморско са в траур. Бургас се прощава с жертвите на водната стихия – 21-годишната студентка Камелия Желязкова, 69-годишната Недялка Танева и 27-годишният пастир Исуф Исуфов.

 

Стоян и жена му Недялка тръгнали да се прибират от вилата си посред нощ. Недялка се уплашила от пороя и затова настояла да си тръгнат. Не очаквали толкова висока приливна вълна. Два дни по-късно мъжът ясно помни последните думи на съпругата си: „Стояне, ще се удавим”. На усилията му да извади жена си през прозореца на залетия от водата автомобил попречила втората приливна вълна.

 

Шокиращи са и спомените на оцелелите рибари: „Не съм виждала такъв ужас”, сподели Елена пред камерата на Нова.
 

За да бъдат установени причините за трагедията общинска комисия трябваше да тръгне днес по следите на водата. По предварителна уговорка екип на Нова ТВ трябваше да придружи експертите, но в един момент телефонно обаждане прекрати работата им, имало по-важни задачи. Все пак експертите огледаха един разсадник и коритото на река Отманлийска.
 

„Коритото е чисто, просто количеството, което е дошло, е било огромно и се  разляло в ниските територии около коритото”, обясни гл. експерт ВиК-Община Бургас Марияна Иванова.
 

Не така обаче мислят хората в Ченгене скеле. Те обвиняват инвеститора на т.н. „руско селище”, което се изгражда на територията на парк „Росенец”. Там имало рибарници, но пътя към него в момента е прекъснат. Хората тук настояват за разследване на наводнението.

 

От днес по инициатива на БЧК започна кампания за набиране на храни, готови за консумация, хигиенни материали, минерална вода, нови одеяла, нови дрехи и обувки.

 

Повече за ситуацията след водното бедствие в Бургаско ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова