Подготвена е интересна селекция от европейско, българско и алтернативно кино

Дори животът да ни предлага много изненади, едно е сигурно - Домът на киното е на познатия адрес в София на ул. „Екзарх Йосиф” № 37 и очаква своите зрители.

 

Този септември стартира и поредният семестър на Дискусионния клуб „София Филм Фест за учащи” - програма, създадена през 2009 с цел да представя европейско, българско и алтернативно кино пред аудитория от ученици и студенти.

 

Есенният семестър на дискусионния клуб включва 12 европейски и световни заглавия, повечето от които участвали в София Филм Фест и Киномания, и стартира на 18 септември в 18.00 часа с прожекция на най-новия филм на Светослав Драганов – „Живот почти прекрасен”, представен в програмата на 18-ия София Филм Фест и получил симпатиите на публиката. „Преди полунощ” на авторското трио Итън Хоук, Джули Делпи и Ричард Линклейтър е уникално продължение на „Преди изгрев” (1995) и „Преди залез” (2004), които разказват историята на една среща между момче и момиче, и как те се променят с годините...

 

„Великата красота” на италианския майстор Паоло Сорентино е един от най-обсъжданите и награждавани филми за 2013 – с Оскар и Златен глобус за най-добър чуждоезичен филм, най-добър филм на Европейските филмови награди, с още десетки награди и номинации от множество международни кинофоруми, между които и номинация за Златна палма от Кан 2013. „Ловът” на датския режисьор Томас Винтерберг беше номиниран за Златна палма, а Мадс Микелсен бе награден като най-добър актьор в Кан ’12 – филмът получи признанието на публика и критика на десетки фестивали по света и е една невероятно стойностна творба, която не бива да се пропуска.

 

Дебютният филм на режисьора Ритеш Батра „Кутия за храна” предлага интересен разказ за неочакваната среща на две самотни души в неизбродимото човешко море на Индия, предизвикана от една грешка в доставките на кутия за храна в многомилионния Мумбай.

 

Младежката публика ще има възможност да види и изключително силния, драматичен и трогателен „Краят на омагьосания кръг” на режисьора Феликс ван Хрунинген, носител на Наградата LUX на Европейския парламент за 2013, отличен с наградата на „Europa Cinemas” и наградата на публиката в раздел „Панорама” на Берлинале 2013. „Валенса: човек на надеждата” на всепризнатия майстор на образите Анджей Вайда драматизира обществения и личния живот на този измамно обикновен – но всъщност неимоверно сложен – човек, Лех Валенса.

 

Програмата на Дискусионния клуб продължава с един от най-добрите български филми в последните наколко години – „Отчуждение” на режисьора Милко Лазаров, който беше част от Официалната селекция на „Венециански дни” – седмицата на кинорежисьорите (Giornate degli Autori), където бе отличен с две награди: специален диплом на „Europa Cinemas Label”, а режисьорът Милко Лазаров с Наградата за най-добър режисьор на дебютен филм на FEDEORA – Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион. Грузинският филм „Срещи на сляпо” на Леван Когуашвили получи Голямата награда „ФОКУСФОКС“ за най-добър филм в Международния конкурс на 18-ия София Филм Фест и разказва история за любовта и човешката нежност, която не бива да се пропуска.

 

Младите зрители ще имат възможност да видят и прекрасната Жулиет Бинош в един от най-новите филми с нейно участие – „Хиляда пъти лека нощ” на режисьора Ерик Попе: обикалянето на света, включително две военни зони, е в основата на конфликта в грабващата история на Попе за отдадена на работата си фотожурналистка, която се разкъсва между страстта към професията си и ангажимента към разтревоженото си семейство. Невероятният Дъстин Хофман, този път в ролята на режисьор на „Квартет”, е създал очарователен, забавен и проницателен филм, в който четирима възрастни оперни певци се събират заедно в старчески дом. Семестърът на Дискусионния клуб „София Филм Фест за учащи” ще завърши с прожекция на един от най-харесваните нови български филми – „Последните черноморски пирати” на режисьора Светослав Стоянов и сценаристката Ваня Райнова –  който спечели Наградата на публиката на 18-ия СФФ през март и още много отличия от престижни международни филмови форуми.

 

За първи път в рамките на СФФУ ще се проведе Семинар по културен мениджмънт, чиято цел е да създаде умения на културни мениджъри и нагласа за участие в създаване и разпространение на културния продукт, а също и провокиране на стремеж към иновативно мислене и изграждане на активна позиция по отношение на културните приоритети и ценности – на което искаме да обърнем внимание като важна част от изграждането на младите хора като активни граждани на съвременна Европа.

 

Всеки филм в програмата Дискусионен киноклуб „София Филм Фест за учащи” отново ще бъде представен от домакините на прожекциите - режисьора Георги Дюлгеров и киноведа Антония Ковачева, които след всяка прожекция ще споделят интересни подробности, свързани с конкретния филм, и ще очакват въпроси от публиката. Зрителите имат възможност да попълва традиционните анкети на Дома на киното, чрез които научаваме какви са техните впечатления и желания по отношение на филмите и програмацията им.

 

Програмата по дни и часове:

 

18 септември – 18.00

„Живот почти прекрасен”, режисьор Светослав Драганов (откриване)

 

22 септември – 18.30

„Преди полунощ”, режисьор Ричард Линклейтър

 

29 септември – 18.00

„Великата красота”, режисьор Паоло Сорентино

 

6 октомври – 18.30

„Ловът”, режисьор Томас Винтерберг

 

20 октомври – 18.30

„Кутия за храна”, режисьор Ритеш Батра

 

27 октомври – 17.30

„Краят на омагьосания кръг”, режисьор Феликс ван Хрунинген

 

3 ноември – 17.30

„Валенса: човек на надеждата”, режисьор Анджей Вайда

 

10 ноември – 18.00

Семинар по културен мениджмънт

 

17 ноември –17.00

„Отчуждение”, режисьор Милко Лазаров

 

24 ноември – 17.00

„Срещи на сляпо”, режисьор Леван Когуашвили

 

1 декември – 18.30

„Хиляда пъти лека нощ”, режисьор Ерик Попе

 

8 декември – 18.30

„Квартет”, режисьор Дъстин Хофман

 

15 декември –18.00

„Последните черноморски пирати”, режисьор Светослав Стоянов