Това сочи одит на Сметната палата, според който се създава риск за биологичното разнообразие

Сметната палата извърши одит на резултатите от управлението на защитените територии със статут на национални паркове и съхранение на биологичното разнообразие на територията на България.

 

Основният извод от одита е, че през периода 2010-2012 г. управлението на националните паркове не е ефективно и създава риск за гарантиране на съхранението на биологичното разнообразие в тях.

 

След 1999 г. извършваните промени в територията на националните паркове са само в посока на намаляване на тяхната площ. Това води до нарастване на риска за неефективно съхранение на биологичното разнообразие в страната. Най-голямо е намалението на площта на националния парк „Рила“. 

 

Също така Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие все още е в процес на развитие и оптимизация. Поради това не се наблюдават и оценяват всички индикатори за биоразнообразие, определени от Европейската комисия.

 

Предприетите действия от органите на управление на националните паркове не са своевременни. Липсват актуализирани планове за управление в парковете „Рила“ и "Централен Балкан“, което е предпоставка за неефективно управление за периода от 2010 г. до приемането на нов план, тъй като няма ясно и точно формулирани специфични цели и задачи.

 

Липсва и финансова оценка за цялостното изпълнение на плановете, която да определи, освен размера на необходимите ресурси за изпълнение на заложените мерки и дейности, така и източниците за тяхното осигуряване.

 

Националните паркове у на са три – „Пирин“, „Рила” и „Централен Балкан”. Най-отдавна е обявен за национален парк “Пирин”, в границата на който има два резервата - „Юлен“ и „Баюви дупки – Джинджирица“. 

 

Най-големият по площ е парк „Рила”, като 20% от територията му е заета от четирите резервата - “Централен Рилски резерват”, „Ибър”, „Парангалица” и „Скакавица”. Националният парк с най-много резервати е „Централен Балкан“, общо 9 -  „Боатин“, „Царичина“, „Стенето“, "Джендема“, „Северен Джендем“, „Козя стена“, „Стара река“, „Пеещи скали“ и „Соколна“. 

 

Изключително е разнообразието на растителните и животинските видове в трите български парка, голяма част от тях са в Червения списък на Международния съюз за защита на природата, както и под защита на европейска конвенция и директива.