Напрежението сред останалите вложители в банката нараства

Напрежението сред вложителите в КТБ нараства. Все още не е ясно кога и дали те ще могат да получат парите си, но със сигурност отговорът на този въпрос се отлага с още 2 месеца. Затова те поискаха към разследваните за КТБ да се причислят и одиторите, които според хората, които имат пари в банката, са проспали лошите заеми в КТБ. От друга страна се оказва, че общините, които са погазили правилата и са си държали парите само в КТБ – нещо, което изрично беше забранено, сега ще бъдат подпомогнати от държавата с безлихвени заеми, за да не фалират.

 

След като 3 месеца остават блокирани депозитите в КТБ и в банка „Виктория”, и пред перспективата това да продължи за още 2 месеца, държавата реши да спасява общините. 10 имат пари в КТБ, но за момента са отпуснати пари на 5 от тях.

 

За спасяването на провинилите се кметове ще се дадат като безлихвен заем 40 милиона - до декември. Почти половината от тези средства отиват в Бургас и Белица. По няколко милиона

Още по темата

получават Айтос, Созопол и Раковски.

 

-              Община Бургас – 11 000 000 лв.

-              Община Белица – 7 700 000 лв.

-              Община Созопол – 4 500 000 лв.

-              Община Айтос – 2 800 000 лв.

-              Община Раковски – 2 000 000 лв.

 

Вложителите, различни от общините, чиито пари остават в КТБ, са готови да съдят институциите, заради забавянето. И пресмятат, че ако се върви към закриване на банката, това ще струва почти 10 милиарда  - за да се изплатят гарантираните влогове. 

 

Вложители прогнозират, че ако акционерите решат да съдят държавата заради мудната реакция на институциите, всички българи ще платим санкцията. Същото ще стане и ако вложителите заведат дела.

 

Според финансиста Кольо Парамов отговорност трябва да се търси и от управителя на БНБ Иван Искров. „Този път, за разлика от всеки друг път, управителят на Централната банка трябва да носи цялостна организационна, дори финансова наказателна отговорност, защото благодарение на неговите неудачни действия беше инсценирана кризата с КТБ и тя доведе до едно много сериозно сътресение в българската икономика”, заяви той.

 

Днес стана ясно още, че до края на седмицата финансовият министър ще се срещне с представителите на австрийския фонд ЕПИК, който представлява сегашните акционери на банката и който обяви готовност да се включи в оздравяваването ѝ. Обявено беше, че инвеститорите разчитат не само на собствен капитал но и на пари от държавата.