Така взаимно се наричат депутатите от Обединената левица

В новия словенски парламент отново, след 25 години, може да се чуят обръщенията „другарю” и „другарко”. Така взаимно се наричат депутатите от Обединената левица, която иска да създаде „социализма на 21 век” и която възникна от вълната протести. Те се състояха преди две години и разтресоха страната, като свалиха правителството на тогавашния премиер Янез Янша, съобщава Танюг, цитирана от БТА.


На европейските избори през май Обединената левица спечели 5,9% от гласовете, но не можа да изпрати депутат в Европейския парламент, докато на предсрочните парламентарни избори през юли успя да вкара в парламента двама депутати и две депутатки, което бе голяма изненада.


На възраждането на комунистическите изрази най-остро се противи най-силната опозиционна Словенска демократическа партия, която вини бившия премиер Аленка Братушек, че е създала обществена атмосфера за подобни явления.


Неотдавна партията на Янша информира председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, че Братушек се снимала с червени звезди петолъчки, символ на югославския комунизъм, и по един повод пяла песента „Бандера роса”, което според оценката на консервативните партии я дисквалифицира за висок пост в Еврокомисията.