Похитителите му заплашват, че той ще бъде екзекутиран до 24 часа

Групировка, свързана с екстремистката "Ислямска държава" е поела отговорността за отвличането на 55-годишeн французин в Алжир. Похитителите му заплашват, че той ще бъде екзекутиран до 24 часа, ако Франция не спре въздушните си удари срещу ИД в Ирак, съобщава БГНЕС.

Още по темата

 
Във видеозпис алжирската ислямистка групировка "Jund al-Khilafa" - "Воини на Халифата", която е свързана с ИД, показва заложника Ерве Пиер Гурдел, който моли френския президент да го спаси от тази ситуация. Той е показан седнал на земята, обграден от двама маскирани мъже, въоръжени с автомати калашников. Заложникът казва, че е от Ница и е високопланински водач.
 
Той уточнява, че е пристигнал в Алжир в събота и е отвлечен в неделя вечерта. Видеозаписът е разпространен часове след призива на ИД да бъдат убивани всички граждани (французи и американци - бел.ред.) на страните от международната коалиция, сформирана, за да се бори с ислямистката групировка в Ирак и Сирия.
 
По-рано френското външно министерство официално съобщи, че в Алжир, в района на Кабилие е отвлечен френски гражданин докато се разхождал в планината.