През август на депозити в банките са вкарани над 1 милиард лева

Гражданите и бизнесът върнаха доверието си в банките. Така поне изглежда статистиката на БНБ. От институцията съобщиха, че през август депозитите са достигнали близо 58 милиарда и 400 милиона лева. Колко пари са внесли реално в банките гражданите и колко фирмите?


През август на депозити в банките са вкарани над 1 милиард лева. Увеличението обаче се дължи най-вече на фирмите, чиито средства са нараснали с близо 700 млн. лв. за три месеца. Какво всъщност се случва с банковата система у нас и имат ли доверие вложителите на КТБ във финансовата стабилност на страната ни?


Данните на БНБ за август са категорични -  вложените в банките пари нарастват с 377 млн. лв. спрямо май. Месецът, който предхождаше банковата криза. Върнаха ли гражданите си доверието в тях обаче?


„Не бих казал, че е имало, че е имало загубено доверие в банките, което сега да се възвръща”, на мнение е икономистът Георги Ганев.


Скептични обаче остават вложителите на КТБ.


„Доколкото разбирам от всички социолигически проучвания, над 60% от българите не се е върнало доверието в банките, както и във финансовата стабилност на държавата”, казва Вера Ахундова, бизнесдама, вложител в КТБ.


По думите й в момента се осъществявало окрупняване на пазара.


„Негласно, но тотално преструктуриране на банковия сектор. В момента губещи са малките български банки”, твърди Вера Ахундова.


Според експертите губещи са големите фирми, които имат депозит в КТБ. Сред тях е и Вера Ахундова. Загубила проект за 2 милиона лева.


„Вие вярвате ли в банковата система в България? - Искам да вярвам, живея тук, останала съм”, казва Вера Ахундова.


И тя, и експертите обаче са единни в едно. Истинският виновник за кризата са онези, които са пропуснали задаващото се финансово бедствие в КТБ.


Повече по темата гледайте във видеото.