Това стана ясно от думите на енергийния министър Васил Щонов

Новото поскъпване на тока от първи януари може и да ни се размине. Това стана ясно от думите на енергийния министър Васил Щонов.

 

Според експерти обаче, за да не мърдат цените, до края на годината трябва да се приемат законови промени за зелената енергия. В противен случай прогнозата е, че от Нова година ни очаква и нов скок на тока с между 5 и 7 процента. 

 

За плавно повишаване с до 50% Васил Щонов заговори още в първите си дни начело на енергийното ведомство. Днес обаче уточни:  

Още по темата

 

„Аз не мисля, че плавно увеличение на цената включва увеличение на всеки три месеца. Наясно сме, че покупателната способност на българите е ограничена, но тази стъпка е трудна, но е необходима, защото в противен случай ще имаме сътресения в икономиката”, заяви министър Щонов. 

 

На помощ му се притече и вицепремиерът Екатерина Захариева. 

 

„Аз мисля, че терминът поскъпване на тока не е съвсем правилен, защото тук става въпрос за спасение и за възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената на тока и след политическия натиск върху Регулатора за задържане цената надолу”, заяви Екатерина Захариева. 

 

Спасението  трябва да дойде и от редица други мерки, по които служебното правителство вече работи, за да стабилизира НЕК. Под прицела на реформите са заводските и зелените централи.

 

„Американските централи имат договори за 15 години – от 2011 до 2026, като се купува електроенергията от тях на пълната им мощност, независимо колко произвеждат. Но тези централи ще имат срок на живот 50 години,  така че спокойно може да се разсрочи във времето този договор, за да може тежестта в близките години да намалее”, обясни министър Щонов. 

 

Идеите прозвучаха логично за енергийния експерт Иван Хиновски. Според него напълно възможно е новата година да не дойде с нови цени на тока. Но само ако до края на тази се приемат и законовите промени за зелената енергия. За тях обаче трябва парламент и консенсус.

 

Ако всичко върви по план, според министъра, НЕК може да излезе от кризата след три до пет години.