Решението обаче ще бъде гласувано от следващия парламент

Служебният кабинет е почти готов с проект за нов вариант на Бюджет 2014. Той обаче ще бъде гласуван от следващия парламент.

 

Финансистите ще смятат до последно, но отсега е ясно, че 150 милиона лева допълнително ще се насочат за здраве.

 

Със сигурност страната ни ще трябва да вземе външен заем, защото дупката в бюджета става все по-голяма. Непредвидено, но напълно ясно е, че в края на годината в хазната ще има 1 милиард по-малко от приходите. В същото време ще сме изхарчили повече. Само по спрени европроекти ще трябва да насочим 750 милиона лева и да се надяваме Европа да ни ги върне. Така дефицитът ще скочи с почти 2 млрд. лв. 

 

Освен това ще трябва да намерим и 1,5 млрд. лв., за да върнем заема, който страната ни взе спешно за осигуряване на банковата стабилност през лятото. При това засега не е ясно дали ще се отпускат пари за КТБ, или не.

 

В същото в премиерът Георги Близнашки е сигурен, че усилията, които се полагат, за да се прекроява за пореден път Бюджет 2014, не са напразни. Въпросът е дали наследникът му ще се съгласи с това, или не. 

 

„Има пълен консенсус, че актуализацията е неизбежна. Тепърва предстоят разговорите с министрите. Много от тях няма да бъдат доволни”, обясни премиерът Георги Близнашки. 

 

Доволен със сигурност ще е здравният министър - и настоящият, и следващият. Болните са категорични, че без пари тази система не може да съществува.

 

Според икономистите обаче наливането на пари в система, която сама си признава, че няма добър контрол е безсмислено. 

 

Критики напоследък среща и отпускането на все повече допълнителни разходи от сегашния бюджет при положение, че е ясно, че там приходите са само на хартия. 

 

„Има критики че не спестихте нищо, а беше ясно, че приходите са под въпрос. Това, което правим, е буквално да гасим пожари”, заяви премиерът Близнашки. 

 

„По принцип всяко министерство казва, че при него е пожар и ако не му дадат пари, ще затвори. Служебното правителство трябваше да намали разходите, а не да ги увеличава”, коментира икономистът Георги Ангелов. 

 

И докато премиерът е сигурен, че при новия бюджет здравето ще получи повече, не е съвсем сигурно дали ще се заделят пари за гасене на друг пожар - този в КТБ.

 

На финала излиза, че дефицитът може да надскочи позволените от ЕС 3%. А това означава, че може и да ни глобят заради преразхода.