Инспектори са взели проби от храната, съобщиха от БАБХ

Първите микробиологични резултати, които трябва да покажат от какво са се натровили децата от 45-о столично училище, се очакват до края на седмицата. Това съобщиха от Агенцията по безопасност на храните.

 

Инспектори от Областната дирекция по безопасност на храните са взели проби от храната, натривки от работния инвентар в кухнята на училището, както и от кухнята-майка, където се приготвя храната за учебното заведение.

 

Седем деца от първи клас на 45-о столично училище са постъпили в Инфекциозната болница с хранително отравяне снощи, след като яли в училищния стол пиле с ориз.

 

Прегледани са общо 10 деца. Седем от тях са останали в болницата на системи. Останалите са изписани за домашно лечение.

 

Натровени децаРЗИ и РИО вече започнаха проверка по случая. Очаква се до три дни да излязат изследванията на пробите от децата и да се установи причината за натравянето. В момента състоянието им е стабилно, каза за Нова телевизия дежурният в приемното отделение д-р Венцислав Кръстев.

 

"Яли са в стола пиле с ориз и три часа по-късно са получили симптомите повръщане, диария. Децата са добре в момента, няма причини за притеснение”, обясни д-р Кръстев.

 

Директорката на 45-о училище заяви за Нова ТВ, че това е първият случай на натравяне на ученици с храна от стола. По думи на родителите обаче, помещението било мръсно, недостатъчно добре поддържано и имало хлебарки. От кетъринг фирмата, която доставя храната за стола отказаха коментар, докато не се потвърди дали действително пилето с ориз е причина за неразположението на първокласниците.

 

Училищният стол ще остане затворен поне за 24 часа.