Ще бъдат проверявани водачите на случаен принцип за шофиране след употреба на алкохол или наркотици

В сезона на абитуриентските балове полицията със засилени мерки за сигурност. Ще бъдат проверявани водачите на случаен принцип за шофиране след употреба на алкохол или наркотици.

Допълнителни екипи на полицията ще бъдат изведени на терен за предстоящите абитуриентски празници. Мерките включват проверка на водачи за употреба на алкохол и наркотици, използване на обезопасителен колан, показване през прозорците,. Ще бъдат наблюдавани районите около детски градини и училища.
 
През май 2023 г. по време на абитуриентските тържества са настъпили 3 тежки катастрофи, при които и в трите случая превозното средство е управлявано от абитуриент. Загинали няма по време на самите празненства. Малко по-различна е картината за целия месец май миналата година. 591 са тежките катастрофи, с 54 загинали и 820 ранени.

Бербатов направи забележка на абитуриент, излизащ от прозорец на кола и дишащ балон (ВИДЕО)
 
И тази година абитуриентските балове ще бъдат внимателно наблюдавани от органите на реда за нередности или нарушения на пътя.
 
„Обръщам внимание, че използването на звуков сигнал, макар и с пренебрежимо малка за някои санкция от 10 лева, все пак е нарушение”, заяви гл. инспектор Мария Ботева, зам.-началник на отдел „Пътна полиция”, ГДНП.

Специално внимание органите на реда обръщат на районите около училища и детски градини, оглеждат се обекти, в които се очаква абитуриентите да празнуват, провеждат се работни срещи с училищни ръководства, местна власт и частни охранители.

„Осъществена е координация и взаимодействие с Регионалните управления на образованието, с териториалните структури на ИА „Автомобилна администрация" с цел набиране на предварителна информация за организирани пътувания на абитуриентите”, заяви инспектор Милорад Йорданов, сектор Териториално обслужване, „Охранителна полиция", ГДНП.

Като част от мерките за засилен контрол полицията ще извършва планирани и внезапни проверки на водачи на организирани групови пътувания по баловете, както в страната, така и извън територията на България.

„По отношение на неправилния превоз на пътници, тоест те ако се подават през прозореца, първото нещо, което всеки може да направи като равносметка е, че пътува без да е поставил обезопасителен колан, за което се предвижда глоба от 50 лв. Напомням, че водачът, освен пътника, има задължението да създаде тази безопасност и на пътуващите, като той също търпи санкция от 50 лева”, обясни гл. инспектор Мария Ботева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase