Висшите училища ще получават повече пари само ако предлагат качествено образование

Университетите ще получават пари по нова система. Това е записано в стратегията за висше образование, която се очаква да приеме кабинетът. Според текстовете висшите училища ще получават повече пари само ако предлагат качествено образование, а не както сега - за брой студенти.

 

Ако досега осново правило при финансирането на университетите беше „парите следват студента”, сега идеята е повече средства да има само за отличниците сред университетите. Така 60 на сто от парите ще се дават за качествено образование, а 40% за брой студенти. 

 

„Когато имате качествено образование, това означава, че в тези университети, в тези специалности, в които има високо качество на образованието, там ще отиват парите”, обясни образователният министър Румяна Коларова.

 

Така основен играч при определянето на това кой университет ще получи повече пари се оказва рейнтинговата система. Тя работи от няколко години и показва реално колко подготвени са кадрите, които излизат от университетите. Следи и каква е тяхната реализация на пазара на труда. Сред висшите училища с най-добри резултати са Софийския университет, Медицинският в София и Техническият, както и УНСС. 

 

Сега у нас има 51 висши училища. Промените обаче е възможно да изправят част от университетите пред финансови проблеми, защото не всички могат да се похвалят с много първи места в рейтинговата система. 

 

Залага се и на по-висок процент БВП за образование и наука всяка година. Стратегията трябва да бъде одобрена и от Народното събрание, когато то бъде сформирано.