Миналата година той е отделил за благотворителност 2,65 млрд. долара

Съоснователят на софтуерния гигант „Майкрософт“ Бил Гейтс оглави класацията на списание „Форбс“ за най-щедрите американски милиардери, пише БТА.

 

По данни на изданието миналата година Гейтс е отделил за благотворителност 2,65 млрд. долара, най-вече за борбата с маларията, полиомиелита, СПИН, както и други опасни заболявания. 

 

Според класациите на „Форбс“ Гейтс, чието състояние се оценява на 81,2 млрд. долара, вече 21 поредни години е най-богатият човек в САЩ, а през март списанието го обяви и за най-богатия човек в света. 

 

През живота си Бил Гейтс е дарил на различни благотворителни организации над 30 млрд. долара. 

 

Втори в класацията на най-щедрите американски милиардери е инвеститорът Уорън Бъфет. През миналата година той е дал за благотворителност почти колкото Гейтс – 2,63 млрд. долара, главно за семейния благотворителен фонд на Бил и Мелинда Гейтс, на който е попечител. 

 

Трети е Ленърд Лаудер, наследник на американската козметична империя „Есте Лаудер“. Миналата година той е дарил на музея „Метрополитън“ на Ню Йорк 78 картини и скулптури на обща стойност 1,1 млрд. долара. 

 

В колекцията на Лаудер, която той е събирал над 40 години, има 33 творби на Пабло Пикасо, 17 на Жорж Брак, 14 на Хуан Грис и 14 на Фернан Леже. 

 

Четвърти в класацията на милиардерите благотворители е основателят на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг. През 2013 година той е дарил на един от фондовете на Силициевата долина 991 млн. долара във вид на акции на Фейсбук. Сумата от тях е отишла основно за образователни програми. 

 

Пети в класацията е финансистът Джордж Сорос с дарени 734 милиона долара. Той по традиция финансира правозащитни организации.